Nederland doet mee aan de 36e America’s Cup!

Nederland is al eeuwenlang geducht en geroemd als zeilnatie. In 2020 en 2021 willen we die reputatie waarmaken op het wereldtoneel tijdens de prestigieuze America's Cup zeilwedstrijd.

 
 
16_008571_AR_Black_Onboardkopie_2.jpg
 
 
black_background-01-04.png
 

Praktische informatie

Benieuwd naar de aanloop van de America's Cup? Of geïnteresseerd in de techniek aan boord? Lees hier alles over de wedstrijd, ons materiaal, en onze toewijding aan duurzaamheid.

 
foto1.jpg

De race

De America’s Cup omvat een serie van events waar verschillende punten behaald kunnen worden. Allereerst worden de America's Cup World Series gevaren. Deze World Series worden op verschillende locaties in de wereld gevaren, waaronder potentieel in Nederland. De winnaars van deze wedstrijden nemen 2 punten mee naar de Prada Cup, Challenger Selection Series.

De Prada Cup is de strijd tussen alle challengers. Slechts 1 team mag uiteindelijk tegen de defender, Emirates Team New Zealand, uitkomen tijdens de officiële America’s Cup. Tijdens de eerste wedstrijd van de America's Cup staat het verdedigende team 1 punt achter. Dit punt wordt gegund aan de challenger voor de strijd die aan hun rol als uitdager vooraf is gegaan.

foto2.jpg

De techniek

De AC75 weegt 7 ton, heeft een diepgang van 5 meter en is 5,4 meter breed (15 meter inclusief de foils). Om de AC75 tot haar recht te laten komen zijn 11 bemanningsleden nodig, waarvan 8 grinders. De boot heeft een hydraulisch systeem en wordt aangedreven door mankracht. Daarnaast is de AC75 zelfrichtend, dus na omslaan richt de boot zichzelf weer op.

De boot heeft een open kuip, een rolgenua, en kantelende T-foil van 1200-1500 kg per stuk. Natuurlijk moet er op en om het schip nog flink wat geïnnoveerd worden om waardige challenger te zijn. De uitdaging daarbij is dat alle innovaties op eigen (Nederlandse) bodem plaats moeten vinden.

foto3.jpg

Duurzaamheid

Bij het bouwen van een America's Cup-waardige boot is een cradle-to-cradle bouwwijze verplicht. Dat betekent schonere grondstoffen, weloverwogen recyclen, en de boot zelf moet zo zuinig mogelijk in het gebruik zijn. Zo dragen we direct bij aan duurzaam en verantwoord gebruik van een gezonde Noordzee.

Daarnaast verrichten we tijdens het zeilen metingen naar microplastics in de Noordzee. Dit door middel van een filter en microchip. En met data van onder meer de soft wing mast dragen we bij kennis bij aan het onderzoek naar wind propulsion.

 
ipv+tweede+gele+smalle+teamfoto+170626_AC35_SVDB_056676_6510.jpg
 

Wat is de America’s Cup?

De America's Cup (of Auld Mug) is een zeilwedstrijd die voor het eerst in 1851 werd gehouden. Volgens velen dus het oudste nog lopende sportevenement ter wereld. De eerste winnaar van de race gaf de Cup zijn naam: het jacht 'America' van de New York Yacht Club.

In de afgelopen 157 jaar heeft de race slechts defenders uit Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Zwitserland gekend. Dit maakt de America's Cup zonder twijfel de moeilijkste trofee in de sport om te winnen.

Innovaties op alle terreinen kenmerken dit sportevenement. Of zoals de programmadirecteur van Team New Zealand het proces omschrijft: “We throw the ball as far as possible in terms of design and innovation and see if we can reach it.”

1-m247_crop11004_860x860_15350413287BBE.jpg
4-AC75.jpg
 
 

Het team

Het begint met een goede crew

19_000429_Launch_DutchSail-Edit.jpg

Simeon Tienpont

zal de rol van schipper vervullen. Als tweevoudig winnaar van de America's Cup (2010 en 2013) weet hij als geen ander hoeveel voorbereiding en doorzettingsvermogen aan de overwinning vooraf gaat.

19_000893_DutchSail_EelcoBlok.jpg

Eelco Blok

Voormalige CEO van KPN en topzeiler is de managing director van het Team. Met zijn jaren lange ervaring in de top van het bedrijfsleven en zijn passie voor de zeilsport de perfecte man voor Dutchsail.

19_000417_Launch_DutchSail-Edit.jpg

Carolijn Brouwer

is twee keer verkozen tot World Sailor of the Year (1998 en 2018). Daarnaast nam ze drie keer deel aan de Olympische Spelen en won ze in 2017-2018 de Volvo Ocean Race. Een ijzersterk lid van het team.

19_000374_Launch_DutchSail-Edit.jpg

Dirk Kramers

is teamleider, scheepsontwerper en ingenieur. Hij heeft een actieve rol gespeeld in 7 America's Cup-campagnes en weet precies wat er nodig is om van een goed idee naar een prachtig schip te gaan.

19_000403_Launch_DutchSail-Edit01.jpg

Peter van Niekerk

in 2003 en 2007 won hij de America's Cup met het Zwitserse zeilsyndicaat Alinghi. Ook nam hij 2000 en 2004 deel aan de Olympische Spelen. Zijn ervaring en kunde is onmisbaar in het team.

 
 
 

Wat brengt het Nederland?

De Nederlandse boot in de 36e editie van de America’s Cup is geen doel maar een middel. Natuurlijk moet de boot top zijn en gaan we voor de winst. Maar het echte voordeel zit in het uiteindelijke economische gewin voor de BV Nederland. Gewin dat voortvloeit uit de samenwerking tussen kennisinstellingen, ministeries, regionale en lokale overheden, het bedrijfsleven en de sportwereld.

Door deze unieke samenwerking positioneren we Nederland niet alleen als leider van innovaties in de maritieme en luchtvaartindustrie. Maar ook als innovator in klimaat-, energie- en voedseltransitie.

 
 
 
 

Tijdlijn

 
 

2018 December

Inschrijving KNZ&RV Muiden en KRZV De Maas geaccepteerd

 
 

2018 December

Kennisinstellingen scharen zich met een manifest achter de campagne

 
 

2019 Januari

Governance structuur actief en start organisatie

 
 

2019 Februari

Operationeel met CEO

 
 

2019 Mei

Start bouw testboot

 
 

2020 Maart

Launch AC 75 ‘Salamander‘

 

2020 Juni

America’s Cup World Series Scheveningen

 
 

2021 Februari

Prada Cup Auckland

 

2021 Maart

 

America’s Cup Auckland

 
 
 
dark_background-01.jpg
 

Contact

Loop je ook al warm voor de America's Cup? En help je graag mee om ons doel werkelijkheid te maken? We komen graag in contact om de mogelijkheden hiervan te bespreken.

Vul het onderstaande formulier in

Naam *
Naam