Update DutchSail Februari 2020

Update DutchSail Februari 2020

Zoals in ons vorige bericht gemeld, bleek de aanlooptijd naar de eerstvolgende America’s Cup in voorjaar 2021 tekort voor onze late inschrijving, evenals overigens voor de twee andere late inschrijvers uit de VS en Malta. Het ecosysteem dat we rond dit DutchSail initiatief hebben opgebouwd (als vervolg op de deelname aan de laatste Volvo Ocean Race 2017-2018) vinden de kennisinstellingen, overheden, bedrijven en NGO’s echter zo interessant dat we dat voor bredere watersport en top offshore zeil activiteiten blijven inzetten vanuit de teambase in de Scheveningse haven. 

Het enthousiasme voor de integrale aanpak van DutchSail als stichting is enorm gegroeid om de lange termijn kansen voor jeugd, innovatie en duurzaamheid te koppelen aan top offshore zeilwedstrijden als accelerator en publiek platform.

Wij zijn trots dat ons teamlid Marcelien Bos- de Koning in 2019 tot “Burgemeester van onze Noordzee” is gekozen.

DutchSail werkt zoveel mogelijk samen met lopende initiatieven en partners o.a. voor de jeugd America’s Cup in voorjaar 2021 in Nieuw Zeeland, het WK jeugd in 2021 in Scheveningen, The Ocean Race van oktober ’21 tot juni ’22 en het WK Zeilen in Scheveningen in augustus ’22.

THE OCEAN RACE 2021-2022

De opzet van The Ocean Race ’21-’22 (TOR, opvolger van de Volvo Ocean Race) wordt steeds duidelijker, waarbij "Healthy Oceans" een hoofd thema wordt. Dit na het award winning sustainability programma gedurende de vorige VOR “17-’18, dat was gericht op de problematiek van plastic in de Oceanen. De Race start in oktober 2021 vanuit Alicante (Sp) en zal finishen in Genua (It) eind juni 2022 met een stopover van een week in Scheveningen begin juni 2022. Andere stopover plaatsen rond de wereld zijn: Cape Verde, Kaapstad (Z Afr.), Shenzen (China), Auckland (Nw Zeeland), Itajai (Brasil), Newport (VS) en Aarhus (DK).

Dutchsail is van plan om aan The Ocean Race 2021-2022 deel te nemen in beide klassen:

·      de foiling IMOCA 60 klasse waarin gestreden wordt voor de “The Ocean Race Trophy”, met schipper Simeon Tienpont. Hierbij zal benutten van ontwerpvrijheid, techniek en sustainable boat building in de voorbereiding een belangrijke rol spelen.

·      de klasse met de bestaande one-design VO65 boten waarin gestreden wordt voor de “Ocean Challenge Trophy” met schipper Gerd-Jan Poortman. Deze boten hebben al tweemaal de Volvo Ocean Race hebben gevaren. Bij deze klasse zal een groot accent op jeugd (7 van de 10 crew leden onder de 30) diversiteit (minimaal 4 vrouwen) en duurzaamheid komen. In deze klasse heeft team AkzoNobel met schipper Simeon Tienpont de vorige race een nieuw 24 uurs record gevestigd, mede dankzij de voorbereiding met Deltares en MARIN.

KENNIS EN INNOVATIEPROGRAMMA BIJ DE TOR ’21-‘22

Het kennis- en innovatieprogramma voor de TOR wordt nu uitgewerkt als één groot samenwerkingsverband van DutchSail met de kennisinstellingen en haar partners op zo’n manier dat het ook breder voor maatschappelijke doelstellingen zijn meerwaarde zal hebben. De aanpak en opzet willen we met onze (potentiële) partners verder uitwerken. De onderzoeksvoorstellen zijn gericht op:

·      Sustainability, van de Noordzee en Oceanen samen met de kennisinstellingen: Deltares, WUR Marien en NIOZ en met NGO’s: de Stichtingen Natuur & Milieu en Noordzee en private en publieke partners,

·      Safety, performance en sustainable ship building rondom het ontwerp en gebruik van de foiling IMOCA60, samen met de kennisinstellingen MARIN, NLR, TNO en TU Delft, het Topteam Sport met het Sailing Innovation Centre en publieke en private partners;

·      Life Science met het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en haar partners.

 Ministerie van EZK-RVO, Ministerie van I&W, Provincie Zuid Holland, Gemeente Den Haag, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, KNZR Muiden, KR+ZV De Maas, Stichting Natuur & Milieu, Stichting Noordzee,Topsector Water & Maritiem, Topteam Sport met het Sailing Innovation Centre (SIC), Deltares, WUR Marien, NIOZ, MARIN, NLR, TNO, TUDelft, Damen Shipyards en SHELL zijn partners van DutchSail in deze aanpak. 

OCEAN SUMMITS  

DutchSail heeft samen met Topsector Water & Maritiem succesvolle Ocean Summits tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in juni 2018 (samen met de VOR) en tijdens Sail Scheveningen in juni 2019 (samen met de Dutch Sustainable Growth Coalition, DSGC) georganiseerd, bijgaand een link naar het publicatieverslag van juni 2019: https://issuu.com/tswatermaritime/docs/ocean_summit_publicatie

Op 25 mei zal de volgende Ocean Summit door het sustainability team van de TOR in Den Haag worden georganiseerd, waarbij DutchSail teamlid Marcelien Bos de projectleider en 11Hour Racing de hoofdsponsor zal zijn met als thema Healthy Oceans. 

DutchSail zal met partners jaarlijks Ocean Summits blijven organiseren, waarbij onze partners zoveel mogelijk podium zullen krijgen om hun sustainability en innovaties programma’s te presenteren.

Meer informatie? Stuur een e-mail naar: info@dutchsail.com