MARIN en het Rotterdam Offshore Sailing team gaan samenwerken

 

DutchSail heeft MARIN, één van de kennispartners van DutchSail in contact gebracht met ROST, het Rotterdam Offshore Sailing team. Als gevolg van de introductie door DutchSail zeilden eind augustus Jos Koning en Gijs Struijk, onderzoekers bij het MARIN, mee tijdens een training van het team. Naast een kennismaking met de boot en het team is er gebrainstormd over een vervolg van het succesvolle innovatietraject dat tijdens de Ocean Race 17-18 is ingezet.

de Ker46 van het Rotterdam Offshore Sailing team. foto © Sander van der Borch

de Ker46 van het Rotterdam Offshore Sailing team. Foto © Sander van der Borch

Performance in golven
Door snel te schakelen hebben we met het MARIN binnen een week aan boord van de Ker46 een nauwkeurige bewegingssensor-datalogger geïnstalleerd. Samen met het log van de navigator en data uit de boordsensoren wordt zo een rijke dataset opgebouwd, waarmee de invloed van golven op performance kan worden vastgesteld. Verwacht wordt dat deze kennis leidt tot verbeteringen in (gewichts-)trim en routering. Performance-prediction in golven is op dit moment ‘cutting edge’ onderzoek voor racejachten, maar ook in de commerciële scheepvaart zijn besparingen van brandstof (uitstoot) en verbeterde veiligheid te realiseren door middel van dit soort onderzoek.

Bewegingsdata-logger aan boord de Ker46

Bewegingsdata-logger aan boord de Ker46

Resultaten 2020 en planning 2021

Het wedstrijdseizoen van het ROST bestond dit turbulente jaar uit 2 evenementen, waar tijdens beide evenementen gegevens zijn verzameld voor bovengenoemd onderzoek. Begin september zeilde het ROST een meerdaagse offshoretraining richting de Duitse Bocht, waar vervolgens werd deelgenomen aan de het Duits Nationaal Kampioenschap ORC tijdens de Kieler Woche. Bij terugkomst in Nederland werd nog dezelfde avond de 100-mijls ‘Bruine Bank Race’ vanuit Scheveningen gevaren, met een mooie ‘hattrick’ als resultaat: line-honours, een 1e plaats en een verbetering van het baanrecord (dat stond sinds 2009).

Kortom, mooie resultaten voor het jonge team en bovendien erg nuttig om in wedstrijdverband de trainingsdoelen voor de winter in kaart te brengen. In 2021 ligt de focus op het blijven leren, waar mogelijk gesteund door externe innovatiepartners, om uiteindelijk zo sterk mogelijk aan de start van de Fastnet Race te verschijnen.

Over ROST
Het ROST is een samenwerking tussen Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas' (De Maas) en transportbedrijf Van Uden Group onder leiding van drievoudig Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman. Het team van Gerd-Jan heeft als hoofddoel om talentvolle jonge zeilers de kans geven zich te ontwikkelen in het offshore zeilen op de Ker46 van het team.