Team DutchSail – Janssen de Jong verplaatst trainingskamp naar Gardameer

 

De zeilers van Team DutchSail - Janssen de Jong hebben het trainingskamp in Porto Cervo, Sardinië dinsdag aan het einde van de middag verlaten. De zeilers en coach Pieter-Jan Postma zijn onderweg naar het, eveneens in Italië gelegen, Gardameer om het trainingskamp daar voort te zetten. Door de COVID19 pandemie is de voor deze week geplande wedstrijdserie in de 69F helaas gecanceld.

Team DutchSail - Janssen de Jong aan het trainen in Porto Cervo, Italië. Fotograaf: Marcello Chiodino

Team DutchSail - Janssen de Jong aan het trainen in Porto Cervo, Italië.
Fotograaf: Marcello Chiodino

Koers bijstellen
Zeiler Cas van Dongen: “Als zeilers weten we denk ik als geen ander hoe het is om je continu aan te moeten passen aan de omstandigheden. En als we daar nog niet geoefend in waren dan zijn we dat de afgelopen maanden wel geworden. We hebben als team heel duidelijk zelf de regie gepakt op ons leerproces en zorgen er nu gezamenlijk voor dat we kunnen doen wat we moeten doen om te blijven groeien.”

Van Dongen wordt aangevuld door collega zeiler Scipio Houtman. “Het is na zo’n telefoontje met de mededeling dat het evenement niet doorgaat eigenlijk heel simpel. Dan moet je een keer goed slikken. Koers bijstellen en de verschillende factoren opnieuw trimmen. We kregen het nieuws woensdagavond te horen en donderdag in de loop van de dag bleek dat er ook geen alternatief meer zou komen. (Er was nog even sprake van een gemeenschappelijk trainingskamp met andere teams red.) Toen hebben we er eerst hier in Porto Cervo nog vier fanatische trainingsdagen uitgehaald. Maandagochtend leek het weer hier al minder te worden, de wind zakte behoorlijk in, dat zette uiteindelijk door. En dat blijft de komende week hier ook het beeld. Tegelijkertijd zijn de omstandigheden op het Gardameer goed. Dus toen was de call uiteindelijk snel gemaakt. Hier de spullen inpakken en dan straks daar weer uitpakken voor een tweede blok op Garda tijdens dit trainingsblok.”

Team leeft in eigen bubbel

Naast de GP Sardinië zag het Nederlandse team eerder al de Youth America’s Cup in Nieuw-Zeeland begin 2021 wegvallen. Ondanks het wegvallen van deze regatta’s is het team nog steeds volop in training om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn zodra de starttoeter straks weer klinkt.

Coach Pieter-Jan Postma: “Ons doel met Team DutchSail – Janssen de Jong is duidelijk, we willen deze jonge talentvolle zeilers klaarstomen voor het grote werk. Doordat we zijn blijven varen sta je niet een seizoen stil. Een seizoen wat op hun leeftijd, de zeilers zijn tussen de 20 en 25 jaar oud, een cruciaal seizoen kan zijn. Haal je de aansluiting met de wereldtop of niet? Daarom zijn we blij dat we dankzij de steun van al onze partners in staat zijn om tot de dag van vandaag, naar de omstandigheden, het best mogelijke programma te varen. We leren iedere dag van elkaar en het niveau stijgt iedere week.”

Postma vervolgt: “Deze periode en de omstandigheden bieden ook kansen. We hebben ons aan elkaar gecommitteerd en dat betekent nu, meer dan ooit, dat we alles met elkaar doen. We zijn een team, een familie, een huishouden. We hebben hele strikte regels met elkaar en zijn super streng op het intact houden van onze eigen bubbel. Voor vertrek naar Italië, begin vorige maand, zijn we allemaal negatief getest. Daarna hebben wij geen contact met derden buiten onze bubbel gehad.”

“Eigenlijk proberen we al sinds de start van de campagne onze externe contacten allemaal zoveel mogelijk te beperken. Daardoor zijn we als groep zo van elkaar afhankelijk en vindt het groepsproces onder hogedruk plaats. We zijn daarin open, direct en toekomstgericht met elkaar bezig. Daardoor groeien we hard, als team, als individuele atleet maar zeker ook als mens. Dat proces, als coach mogen, faciliteren is geweldig en zorgt er ook voor dat ik nog steeds iedere dag kan groeien.”

Nieuwe wedstrijdserie voor 2021
Het team richt zich voorlopig op een nieuw ontwikkelde wedstrijdserie in de spectaculaire foilende 69F klasse. Postma: “Voor volgend jaar staan er nu wedstrijden in de agenda, één in februari/maart in Azië en daarna nog een viertal in Europa. Dat ziet er heel goed uit en daar is iedereen positief over. Daar gaat de wereldtop volgend jaar met elkaar strijden. Daar zijn we nu voor aan het trainen, daar presteren is het doel. Maar eerst gaan we komende week op het Gardameer weer werken aan onze kortetermijndoelstellingen. Stap voor stap en alleen bezig zijn met daar waar jezelf direct invloed op hebt.

Tevreden gezichten na een training in Porto Cervo eerder deze maand. Met v.l.n.r. : Robin Becker, Scipio Houtman, Lars van Stekelenborg. Fotograaf: Marcello Chiodino.

Tevreden gezichten na een training in Porto Cervo eerder deze maand.
Met v.l.n.r. : Robin Becker, Scipio Houtman, Lars van Stekelenborg. Fotograaf: Marcello Chiodino.

 
YFGC21Bart Salemans