Update kennis- en innovatieprogramma van DutchSail 2021-2023

 

Het kennis- en innovatieprogramma van DutchSail 2021-2023

DutchSail wil deelname aan (zee) zeilcampagnes stimuleren en faciliteren in (professionele) deelname aan zeilwedstrijden, gericht op jeugd, duurzaamheid, safety en innovatie. Daarnaast is DutchSail een verbindende factor voor stakeholders als zeilers, sponsors, kennisinstellingen en overheden. 

De ambitie van DutchSail om de jeugd en innovaties te faciliteren krijgt vorm door deelname van het DutchSail-Janssen de Jong team aan de Youth World Foiling Cup als vervanger van de Youth America’s Cup (YAC). In augustus 2020 heeft het team de hoofdprijs gewonnen in een internationaal veld van 16 foiling 69F boten op het Gardameer. Vervolgens heeft het team o.l.v. Pieter Jan Postma de Liberty Bitcoin Cup in maart 2021 gewonnen. Samen met onze partners de KNZ&RV Muiden, KR&ZV “De Maas”, Sailing Holland, het Watersportverbond en de sponsors gaan we een aansluitend evenement van 27 juli tot 7 augustus vanuit Enkhuizen organiseren.

ROST, het Rotterdam Offshore Sailing Team is aangesloten bij DutchSail en traint op de Noordzee vanuit Scheveningen met jongeren (10 vrouwen en mannen) in een Ker 46 o.l.v. GerdJan Poortman. ROST doet al jaren mee aan de Kieler Woche, RORC Offshore Races en de Fastnet Race. Een aantal van de opgeleide jongeren vaart nu op de VO65.

The Ocean Race 2021 Europe (TORE ’21) is in mei/juni 2021  georganiseerd met de bestaande VO65 one-design boten. Samen met Sailing Holland en sponsors hebben we met de Childhood1/ Janssen de Jong de Proloog van deze race in de Oostzee, waaraan 4 teams uit NW Europa deelnamen, in mei 2021 gewonnen. Op 28 mei is de Race gestart vanuit Lorient, waaraan ons jeugdteam (9 zeilers M/V onder de 30) met Simeon Tienpont als schipper deelneemt.

Foto’s : Sander van der Borch

Foto’s : Sander van der Borch

21_000187_Childhood1.jpg

The Ocean Race ’22-’23, waarbij DutchSail samen met Sailing Holland wil deelnemen in de VO65, gericht op jeugd/diversiteit, safety, innovatie en duurzaamheid.Voor de TOR ’22-’23 is reeds een uitgebreid kennis- en innovatieprogramma uitgewerkt. Tijdens de eerdere campagnes zullen al metingen gedaan worden in het kader van een “healthy North Sea and Oceans” programma en performance van de boten.


Het kennis- en innovatieprogramma kent 3 pijlers:

1. Sustainability & Ocean physics/ecology, in samenwerking met Stichting Noordzee, Stichting Natuur & Milieu, Deltares, WUR Marien en NIOZ.

Water samples Noordzee  

Zowel de Ker46 als de VO65 kunnen uitgerust worden om watersamples te nemen tijdens het varen (via een inlaat in de romp). Een (microplastic-, plankton-, chlorofyl e.a.) filter wordt toegevoegd aan dit systeem. Bewerkingen zullen na of tijdens het varen worden uitgevoerd door de crew

Het vaargebied in de “Greater North Sea” (van Noorwegen tot Bretagne) is relevant met het oog op de ontwikkelingen binnen het zeegebied (nieuwe windparken, scheepvaart, visserij, decommissioning platforms etc). Beide offshore jachten (de KER46 en de VO65)varen vanuit Scheveningen in 2021en 2022. De VO65 zal gesponsord door Janssen de Jong ook een Atlantische oversteek naar Curacao maken.

Getij en stroommodellen (Deltares): Getij speelt een essentiële rol tijdens races op de Noordzee en daarbuiten, voor het ROST en de VO65. De boordsensoren loggen stroming (richting en snelheid), en kunnen dus gebruikt worden om getijmodellen te valideren. Desgewenst kunnen in overleg nauwkeuriger sensoren worden geplaatst.
Het succes van dit onderzoek is al aangetoond tijdens de vorige VOR. (o.a. 24-uurs oceaan record met team AkzoNobel) Hier gaan we verder waar het project tijdens de VOR is gebleven, met een focus op de Noordzee en het Engelse Kanaal, één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Dit geeft veel potentieel voor verbeteringen van de stroommodellen, hetgeen tot aantoonbare brandstofbesparingen in de maritieme sector leidt en klimaat modellen verbetert. Dit geldt tevens voor de metingen bij de Oceaan routes van de TOR ’22-’23. Met een motion-sensor wordt het gedrag in golven geanalyseerd, waarmee we data verzamelen over de invloed van het getij op golven (steilheid, frequentie/hoogte), wat invloed heeft op snelheid, comfort en veiligheid van scheepvaart. Het voorkomen van rampen op zee met deze kennis is voor het milieu en de veiligheid essentieel. Zoals aangetoond in MARIN onderzoek.

OWF (Offshore Wind Farm) Wake Effects: De windschaduwen rond windfarms in de Noordzee worden waargenomen door de windsensoren van de Ker46 en de VO65. Met deze data kunnen windmodellen gekalibreerd worden, en bijvoorbeeld uitgebreid met data over de invloed van stabiele of turbulente lucht op de lengte van de windschaduw en op de aero- hydrodynamische effecten in de lucht-water grenslaag. Hier blijkt grote behoefte aan te zijn voor ecologisch onderzoek o.a. naar de effecten van OWF’s.

Voor de zeilers zal betere kennis van deze effecten de strategie op de wedstrijdbaan verbeteren; de North Sea trainingen en wedstrijden lopen langs verschillende windparken voor de Engelse en Nederlandse kust. 

2. Innovatie, in samenwerking met MARIN, NLR en TNO

VPP in golven. Door MARIN is voor de VO65 een performance-model voor een zeilschip in golven ontwikkeld en gevalideerd. Dit model wordt doorontwikkeldmet de kalibratie en dataverzameling van de VO65 en KER46, waardoor het wordt gevalideerd voor andere scheepstypes. Naast het huidige VPP (zonder golven) wordt er een VPP voor de combinatie van wind en golven ontwikkeld. Hiervoor worden wind- en bootsnelheden gelogd en de scheeps-bewegingen met een motion sensor aan boord. 

Performance Assessment: Performance assessment is essentieel in elk project waar onder (tijds)druk maximale prestaties behaald moeten worden. Dit geldt zeker ook voor alle DutchSail campagnes, die elk hun eigen proces van data-loggen, analyseren, verwerken en verbeteren hanteren. Voor de zeilteams is er waarschijnlijk winst te halen door deze processen met elkaar te vergelijken en van elkaar te leren. Voor onze innovatiepartners is het (door)ontwikkelen van bepaalde performance-metingen interessant als deze ook op andere terreinen gebruikt kunnen worden. Het VPP in golven (zie boven) is hier een goed voorbeeld van. Voor performance assessment in het zeilen, en later voor de ontwikkeling van een integrated sailing model, is het belangrijk dat ook de kwalitatieve feedback van de zeilers een plaats krijgt: soms voelen zij dingen aan de boot die (nog) niet in data tot uiting komt (relatie met EMC onderzoek). Zij kunnen daarmee belangrijke details toevoegen aan het analyseproces. 

Foiling design: Als DutchSail de financiële ruimte krijgt om ook met de foiling Imoca60 naast de kleinere 69F te varen, kunnen innovatiepartners data kunnen verzamelen om aero- en hydrodynamische modellen te ontwikkelen en te valideren. Met de karakteristieken romp- en foil vorm, stijfheden, enz. zijn deze bruikbaar voor offshore windfarms en “wind-assisted shipping” om emissies te reduceren. Nagegaan wordt welke sensoren kunnen worden toegevoegd afhankelijk van de mogelijkheden van de boot als DutchSail foiling-onderzoeksplatform.

3. Life Sciences, in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum (EMC).

De ervaring welke het EMC heeft opgedaan met de crew op de VO65 met team AkzoNobel kan aan boord van de Ker46 en de VO65 worden voortgezet. Met deze twee teams kunnen ook de verschillen tussen de twee omgevingen verder worden onderzocht.
Het enige verschil tussen de Ker46 en de VO65 is dat de langste offshore trajecten voor het ROST en van de Europe tour van de VO65 van enkele dagen korter zijn dan de oceaan etappes van TOR ’22-’23. Deze verschillen leveren mogelijk nieuwe onderzoeksvragen of -inzichten op: korte races worden vaak als stressvoller of intenser ervaren dan lange etappes. Het ‘inslingeren’ (de aanpassing naar het wachtschema op zee, en later weer het leven aan land) omvat relatief een groter deel van de race. Onderzocht kan worden of deze transitie te optimaliseren is of aan de wal is voor te bereiden? Binnen DutchSail hebben we nu het volledige spectrum aan ‘prestatie-tijdsduur’: van meerdaagse offshores met het ROST en lange trajecten met de VO65 tot inshore dagen met het ROST en de foiling F69.

4. Inspireren en verbinden:

Naast de wetenschappelijke en commerciële waarde die de onderzoeksprogramma’s toevoegen, heeft de samenwerking met topsport-teams een grote communicatieve waarde voor onze kennispartners.
Toeschouwers, partners en andere deelnemers raken geïnspireerd door het onderzoek en de doelen die nagestreefd worden. DutchSail is samen met het Watersportverbond nadrukkelijk aanwezig op vele niveaus in het topwedstrijdzeilen: Inshore en offshore, in de Nederlandse, Europese en wereldtop. De positieve boodschap bereikt dus een groot publiek met affiniteit voor de zee, het zeilen en de wetenschap. In het kader van verbinden organiseert DutchSail ook “Ocean Summits” voor onze partners.