TEAM DUTCHSAIL - JANSSEN DE JONG BEGINT STERK AAN ACT 2 YOUTH FOILING GOLD CUP

 

Team DutchSail – Janssen de Jong hervat deze week de Youth Foiling Gold Cup met ACT 2 in het Italiaanse Limone. Het Nederlandse team dat, als winnaar van ACT 1 in maart, al geplaatst is voor de Grand Final wil zich op het Gardameer vooral meten met de andere teams. Doel voor dit seizoen is de Youth Foiling Gold Cup Grand Final van 1 t/m 3 november in Sardinië.

Geen druk, wel verwachtingen
Zeiler Scipio Houtman: “We hebben het eerste event gewonnen en ons daarmee al direct gekwalificeerd voor de Grand Final in november. Dus in die zin is er geen druk meer, maar we verwachten natuurlijk wel wat van onszelf."

Zeiler Ismene Usman: “Wij hebben ook niet stilgezeten de afgelopen maanden. We weten van onszelf dat we verbetering hebben geboekt. Dit evenement willen we dan ook gebruiken om te kijken hoe we ervoor staan ten opzichte van de andere teams.”

Houtman vervolgt: “De 69F-klasse is de afgelopen maanden flink gegroeid. Tijdens de warming up dagen hebben we al gezien dat het niveau over de hele breedte van de vloot omhoog is gegaan. Er doen voor ons een aantal nieuwe teams mee, met goede en ervaren zeilers. Daarnaast doen er een paar oude bekenden mee die de afgelopen tijd ook zeker beter zijn geworden. Nu we echt gaan racen, zullen we de komende dagen zien waar iedereen echt staat.”

Format Youth Foiling Gold Cup Act 2
Het toernooi waarin 10 teams deelnemen is in drieën op te delen. Van maandag 16 t/m vrijdag 20 augustus vinden de kwalificaties plaats. Alleen het winnende team van deze kwalificaties gaat rechtstreeks door naar de finals. De overige negen teams varen verdeeld over drie dagen een knock out series waar in de overige vijf plekken voor de finals worden verdeeld. Tijdens de finale dagen beginnen alle zes de deelnemende teams opnieuw en zal er verdeeld over drie dagen in verschillende zogeheten fleet races worden gestreden om het podium.

Stuurman Cas van Dongen: “Het klinkt misschien gek. Maar we zijn niet bezig met het resultaat. We bekijken het echt race per race. Wij willen iedere race het maximale uit onszelf halen. We willen deze mogelijkheid om wedstrijden te varen tegen de andere teams echt gebruiken om zoveel mogelijk progressie te boeken. Richting de finale van dit evenement, maar zeker ook richting de Grand Final in november."

Cas van Dongen

Cas van Dongen

Team DutchSail – Janssen de Jong
Het team uitkomende voor de KNZRV en KRZV De Maas bestaat uit schipper Cas van Dongen, grootzeiltrimmer Scipio Houtman en flight controller Ismene Usman. Recent is Merle Louwinger door coach Pieter-Jan Postma aan het team toegevoegd als eerste reserve.

Postma: “We zijn nu een jaar bezig met dit team. Het is erg goed om te zien hoe de atleten zich ontwikkelen. Alles gaat steeds professioneler, ze groeien als sporters, sociaal en als persoon. Het is belangrijk voor mij als coach dat ze als mens een brede basis hebben. Ik wil ze graag op alle vlakken ontwikkeling meegeven. Alleen goed kunnen zeilen is niet genoeg om de top te halen."

Goede start op eerste dag kwalificaties
Het team kende maandag op de eerste dag van de kwalificaties een goede start. In de eerste flight wist het team in een rechtstreeks duel direct de Italiaanse favoriete van Young Azzurra achter zich te houden. In de tweede en derde flight kwam het Nederlandse team, volgens schema, niet in actie. In flight 4 en 5 pakte het team opnieuw tweemaal de overwinning."

Overall ranking na dag 1
1. Team DutchSail - Janssen de Jong - 18.0
2. Team France - 15.0
3. Okalys Youth Project - 13.0
4. Young Azzurra - 11.0
5. Amor - 9.0
6. Fraglia Vela Riva - 6.0
7. Magenta - 5.5
8. Sail America - 5.0
9. Katana Sailing Team - 5.0
10. Falconeri FVM Team - 2.5

Voor het algemeen klassement: klik hier.
Voor een uitsplitsing per flight: klik hier.

Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines.

DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

Wedstrijdkalender Team DutchSail - Janssen de Jong 2021

  • Youth Foiling Gold Cup - Act 2
    16 - 26 Augustus, Limone, Italië

  • Youth Foiling Gold Cup - Act 3
    21 - 31 Oktober, Cagliari, Italië

  • Youth Foiling Gold Cup - Grand Final
    1 - 3 November, Cagliari, Italië

20_036238_DutchSail_69F.jpg
 
YFGC21Bart Salemans