ROST vice Europees Kampioen door stroomdata van Deltares!

 

Het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) heeft tijdens het Europees Kampioenschap Zeezeilen op de Westerschelde bij Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) een 2de plek behaald. Naast het talent en de kundige campagne was de grootste troef van team ROST haar kennis van exacte stroomdata. Samen met de experts van onderzoekscentra Deltares hebben zij deze verzameld, geanalyseerd en juist toegepast. 

De focus van team ROST 2022 was het winnen van de Europese titel. De Westerschelde is met haar stroming, zandbanken en diepe vaargeulen een zeer uitdagend zeilgebied. Tot op heden was weinig bruikbare stoomdata bekend om het verschil in een zeilwedstrijd te kunnen maken. Het model opgezet door Deltares in samenwerking met team ROST kan per wedstrijdgebied, gecombineerd met de invloed van het weer, op 20 minuten nauwkeurig en veelal binnen 50 meter de stroomrichting voorspellen. Door de realtime data vanaf de boot van ROST van de wedstrijden naderhand samen te voegen met de voorspelling van het model werd de data nog accurater. 

Het resultaat was verbluffend. De kwaliteit van de gegevens waren zodanig exact dat het tactische team van ROST goed overwogen keuzes kon maken voor de snelste routes. Een gedegen voorbereiding is key binnen de sport en de samenwerking met Deltares maakt dit mogelijk!

“Het is ontzettend mooi om te zien hoe we topsport, talentontwikkeling en onderzoek samen kunnen brengen en hoe we tegelijkertijd ook een return-on-investment kunnen bieden als team aan onze partners. Het ROST-team is Deltares enorm dankbaar voor de samenwerking en we hopen in de toekomst samen nog meer podiumplekken te boeken. Een tweede positie tijdens het Europees Kampioenschap met een jong talententeam tussen gelouterde pro-zeilers is echt een prestatie van formaat.” aldus coach team Rost Gerd Jan Portman.

 

Animatie van de door Deltares geleverde stromingsvoorspellingen in de Westerschelde tijdens het EK zeezeilen in augustus 2022.

 

Het ROST is een talententeam met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Het platform van ROST biedt zeilers en zeilsters de mogelijkheid om zich van dinghy naar offshore zeilers te ontwikkelen. Het initiatief is opgestart door de Koninklijke Roei en Zeilvereniging “de Maas” uit Rotterdam en wordt ondersteund door een business club van partners. Eén van deze partners is DutchSail. De stichting voor professionele offshore zeilprojecten in Nederland. Het orgaan maakt de verbinding tussen professioneel zeilen, duurzaamheid, jeugdopleiding, innovatie en overheid. Vanuit die hoedanigheid hebben de jonge toptalenten van ROST de samenwerking met Deltares opgezocht. In het kader ‘elke centimeter telt’ en ‘meten is weten’, zagen zij grote kansen. In de laatste editie van The Ocean Race heeft Deltares immers geholpen aan goede resultaten voor Team Akzo-Nobel. Het 24-uurs afstand wereldrecord dat werd gezet dankzij de exacte stroomdata van Deltares is nog immer onverbroken.