TEAM DUTCHSAIL - JANSSEN DE JONG OPNIEUW VAN START IN 69F YOUTH FOILING GOLD CUP

 

Zeilsters Merle Louwinger (21), Femke van den Berg (22), Svea Karsenbarg (22) en Julia van der Vaart (23) vertegenwoordigen Team DutchSail – Janssen de Jong van 16 t/m 22 mei tijdens de 69F Youth Foiling Gold Cup in het Sloveense Portrose. Met deze deelname door het damesteam continueert DutchSail haar ambitie om zoveel mogelijk jonge talentvolle Nederlandse zeilers kennis te laten maken met het foilen op het hoogste niveau.

Team DutchSail - Janssen de Jong in de 69F
Photo: Martina Rovatti Studihrad / 69F media

Merle Louwinger: “We kennen elkaar allemaal via de nationale selecties bij het Watersportverbond en hebben daar, in verschillende samenstellingen, al eerder samen gezeild. Maar nog niet eerder als team met zijn vieren. Een mooie uitdaging, waar we erg veel zin in hebben.”

Femke van den Berg: “Ik ben ervan overtuigd dat we met deze groep meiden veel kunnen bereiken. Aan ons doorzettingsvermogen en onze inzet zal het in ieder geval niet liggen.”

links: Merle Louwinger - rechts: Femke van den Berg

Svea Karsenbarg: “Als kind van de club (KNZ&RV red.) is het fantastisch om via DutchSail, de samenwerkingen van de KNZ&RV en KRZV De Maas, op dit niveau en op deze manier kennis te kunnen maken met het foilen in de 69F en de Waszp.

Julia van der Vaart: “Het is echt super dat we via DutchSail, als Team DutchSail – Janssen de Jong de kans krijgen om deel te nemen aan wedstrijden in het foilen op het hoogste niveau. Dit is een unieke kans en ik ben benieuwd hoever we kunnen komen.

links: Svea Karsenbarg - rechts: Julia van der Vaart

Van J70 via Waszp naar 69F
Voor de vier zeilsters is het de eerste keer dat ze in dezen samenstelling en op deze boot gaan varen. Dankzij een goede voorbereiding zijn de dames echter vol vertrouwen en kijken ze uit naar hun eerste 69F evenement van 12 t/m 16 mei in het Sloveense Portorose.

Louwinger: “Als team zijn we nieuw, daarom zijn we zo’n anderhalve maand geleden begonnen met trainen in Muiden in de J70’s van de KNZ&RV. Daarbij lag de focus op de communicatie aan boord. Een maand geleden hebben we dankzij DutchSail en Sailcenter de beschikking gekregen over een tweetal Waszp’s om te trainen op het foilen.”

“Deze Waszp’s zijn foilende monohulls, eenpersoons bootjes die dus over in plaats van door het water schieten. Zo krijgen we alle vier goed de kans om het foilen te ervaren. In Slovenië moet straks alles samen komen, daar kunnen we over twee weekjes voor het eerst als team in de 69F varen. Iets waar we onwijs naar uitkijken.”

De WASZP met de DutchSail - Janssen de Jong zeilster Femke van den Berg

Kennisoverdracht en ervaring opdoen doel voor DutchSail
Michiel van Dis – DutchSail: “De afgelopen twee jaar hebben we door het ongelofelijk aanstekelijke enthousiasme van coach Pieter Jan Postma, de steun van de Janssen de Jong Groep en een grote groep partners zo’n tien tot twaalf jonge talentvolle Nederlandse zeilers de kans kunnen geven om kennis te maken met het foilen in de 69F. Hoogtepunt was de overall winst in zowel de 69F Youth Foiling Gold Cup als de 69F Pro Cup. Een fantastisch prestatie door Cas van Dongen, Ismene Usman, Scipio Houtman, Merle Louwinger en al die andere zeilers en experts die hebben bijgedragen.”

Van Dis vervolgt: “Dit seizoen zetten we de lijn door, door de volgende lichting kennis te laten maken met het foilen. Met deze vier dames hebben we een mooie setup gevonden. Ze hebben met Merle, die vorig jaar de laatste seizoenshelft al bij het team betrokken was, al wat ervaring aan boord. Daarnaast zullen de dames door Cas (Van Dongen, de stuurman red.) gecoacht worden. Op die manier zorgen we voor de benodigde kennisoverdracht en werken we aan een duurzaam systeem waarbij de opgebouwde foil kennis niet verloren gaat.”

Team DutchSail - Janssen de Jong 2021
vlnr. Ismene Usman, Merle Louwinger, Scipio Houtman, Cas van Dongen
Foto: Martina Rovatti Studihrad / 69F media

Coach Van Dongen kijkt uit naar nieuwe rol
Cas van Dongen: “Het is voor de dames een ongelofelijk mooie kans die ze wordt geboden. Als stuurman van het winnende Team DutchSail – Janssen de Jong ben ik trots en vereerd dat ik de opgedane ervaring nu mag overbrengen. Het doel is natuurlijk dat het algehele niveau in Nederland omhooggaat, daar past deze campagne bij. Voor mij persoonlijk was onze campagne echt een belangrijke opstap. Zo heb ik na onze overwinning in de Pro Cup in oktober vorig jaar, eigenlijk de hele winter door kunnen zeilen. Eerst als zeiler/coach samen met Scipio Houtman in de 69F met Fin1Racing. Maar afgelopen week zat ik bijvoorbeeld als stuurman in de foilende ETF26 catamaran. De rol van coach, zeker in de 69F, is dus niet nieuw voor mij en ik kijk er echt naar uit.”

Coach Cas van Dongen - Foto: Alessandro Bolsano

Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines.

DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Op dit moment is DutchSail actief betrokken bij de volgende campagnes: Team DutchSail – Janssen de Jong; Rotterdam Offshore Sailing Team; Sailing Team NextGen in The Ocean Race.