DutchSail innovatieprogramma met Deltares draagt bij aan succes Team JAJO in The Ocean Race VO65 Sprint Cup

 

Photo: Sailing Energy / The Ocean Race

Team JAJO 2e in de eerste leg mede met behulp van gedetailleerde stroommodellen van Deltares.

Met knap zeilen en met behulp van stromingsmodellen van Deltares wist het Nederlandse jongeren Team JAJO een tweede plek te behalen in een sterk internationaal veld tijdens het eerste leg van The Ocean Race VO65 Sprint Cup van Alicante (Spanje) naar Kaapverdië . Bij de passage van de Straat van Gibraltar was een belangrijke troef kennis over de stromingen in dit dynamische gebied met stevige tegenstroom. 

Team JAJO, DutchSail en kennisinstituut Deltares hebben in aanloop naar The Ocean Race VO65 Sprint Cup de handen ineengeslagen (Zie link). Op basis van de door Deltares gemaakte stromingsvoorspellingen in het racegebied kon het zeilteam tactische keuzes maken. Tijdens het zeilen werden de stromingsgegevens gemeten vanaf de zeilboot. Op basis van deze data kunnen de stromingsmodellen van Deltares verder geoptimaliseerd worden en kunnen er in de toekomst nog nauwkeurigere voorspellingen gedaan worden.

Navigator Max Deckers aan boord van Team JAJO : “Voor de eerste etappe hebben wij (Team JAJO) in onze voorbereiding gebruik kunnen maken van stromingsmodellen van Deltares. Met deze modellen konden wij in groot detail en hoge mate van nauwkeurigheid de stromingen in verschillende delen van ons parcours (Alicante naar Kaapverdië) analyseren. Met name de straat van Gibraltar was hierbij van belang, aangezien stroming hier een zeer significant onderdeel vormt van de omstandigheden. Verder hadden we ook bij de ingang en uitgang van de straat minder stroming door ten noorden van de sterkere stroming te blijven. Dankzij de modellen van Deltares hebben wij vele mijlen gewonnen ten opzichte van onze competitie door op verschillende momenten sterke tegenstroming te kunnen vermijden.”

Bas Stengs van Deltares: “Op basis van de ingewonnen data kunnen wij onze modellen optimaliseren, juist op plekken waar niet eerder dergelijke metingen zijn verricht. Naast het maken van stromingsvoorspellingen voor routeoptimalisatie en daarmee emissiereductie in de scheepvaart, worden onze modellen bijvoorbeeld gebruikt voor klimaatstudies en het voorspellen van overstromingen waar ook ter wereld.”

Team JAJO en DutchSail zochten naar aanleiding van de goede resultaten tijdens de vorige Volvo Ocean Race de samenwerking met Deltares weer op. In het kader ‘elke centimeter telt’ en ‘meten is weten’, zagen zij grote kansen. De betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van getij- en stromingsdata in Deltares modellen hebben ervoor gezorgd dat in 2018 Team Akzo-Nobel het 24-uurs afstand-wereldrecord  op hun naam hebben gezet. Een record dat nog altijd staat.