Medische training Team JAJO VO65 crew door Erasmus Medisch Centrum

 

Het Erasmus Medisch Centrum, verzorgd als onderdeel van haar partnerschap met DutchSail, een medische training voor de crew van Team JAJO in The Ocean Race. Een verslag door de ogen van Team JAJO zeilster en KRZV De Maas lid: Laura van Veen.

Op maandag 24 april kreeg een deel van de crew van Team JAJO een nautische medische training, speciaal opgesteld voor The Ocean Race. Er was een goed gevulde dag samengesteld om ons theoretische en praktische kennis te geven gespecificeerd op onze rollen en activiteiten aan boord. Dit alles gebeurde onder begeleiding van Philippe de Rooij (traumachirurg en heli-MMT arts in het Erasmus MC) en Jorrit Mol (IMC-TEC medical Training, Event care & Crew).

De dag bood voor ons een mooie afwisseling van theorie en praktijk. Met de crew cases hebben we verschillende cases behandeld die aan boord zouden kunnen voorkomen. Zo staat Jorden als voordekker bijvoorbeeld op een positie staat waar je vrij kwetsbaar bent. Na deze dag weten schipper Jelmer en ikzelf (Pit en on board Medic) nog beter hoe we met elkaar, in een situatie waarin er iets op het voordek zou gebeuren, Jorden kunnen stabiliseren en behandelen.

Daarnaast we weten nu niet alleen hoe we elkaar kunnen assisteren aan boord maar ook eventueel aan de wal. Daar waar Lisa (één van onze shore crew leden) ons ondersteunt. Dat we dergelijke situaties geoefend hebben helpt in onze onderlinge band en zorgt voor extra vertrouwen in elkaar!

Het was voor ons een mega leerzame dag waar we met de crew veel praktische handelingen hebben kunnen oefenen, ook op elkaar.

Onderwerpen die aan bod kwamen waren:
- Advanced Trauma Life Support,
- Herkenning en behandeling van acuut levensbedreigende letsels,
- ABCDE-methodiek,
- I.V. plaatsen,
- I.V. medicatie,
- Hechten en nog veel meer.

Veel van deze onderwerpen heb ik zelf al voorafgaande aan The Ocean Race langs zien komen tijdens de cursus STCW medical first aid & medical care. Hiernaast heb ik veel cases langs zien komen op de Spoedeisende Hulp op het EMC, waar ik een week mee kon lopen en de theorie in praktijk heb kunnen trainen

Het zijn handelingen die je het liefst niet wilt hoeven doen aan boord, maar waar je wel optimaal op voorbereid wilt zijn voor het geval dat. Want de gezondheid van de crew blijft natuurlijk op nummer 1 staan tijdens het racen en ik doe er graag alles aan om op mogelijke medische (nood)situaties te zijn voorbereid.

Voor ons was dit een goede dag in onze voorbereidingen richting de laatste twee legs van The Ocean Race. Begin juni gaan we van start in Aarhus richting Nederland. Waar we er ontzettend naar uit kijken om iedereen van 11-15 juni in Scheveningen te zien!

Laura van Veen

Team JAJO hervat The Ocean Race VO65 Sprint Cup op 4 juni met een In-Port Race in het Deense Aarhus. Waarna de vloot op 8 juni koers zet richting Den Haag.

In Den Haag wacht op 14 juni de In-Port Race. De start van de laatste etappe is op 15 juni in Den Haag, de vloot wordt vervolgens eind juni verwacht bij de finish in het Italiaanse Genua.

Team JAJO volg je online via:
www.teamjajo.nl
op
instagram, facebook of linkedin.