Van gevoel naar data en foilen staat op kantelpunt
Internationaal Foiling Sport Congres brengt top van zeilwereld samen.
Op maandag 30 juni vond in het kielzog van Foiling Week de tweede editie van de Foiling Sport Congres plaats: een besloten bijeenkomst die wereldwijd kopstukken uit de foilende zeilwereld samenbracht. Van zeilbonden tot botenbouwers, van topatleten tot verzekeraars – iedereen was vertegenwoordig op uitnodiging van organisator Luca Rizzotti. Namens DutchSail was Peter Burggraaff – bestuurslid campagnes – aanwezig. Het doel van het Internationaal Foiling Sport Congres? De toekomst van het foilen vormgeven.
Foiling groeit, maar zoekt richting
De timing van deze eerste editie kon niet beter: de Foiling Week zelf trok meer dan 400 deelnemers in klassen als de Moth en de Waszp, evenals e-foilers en pump-foilers. Tijdens het congres, dat daaraan gekoppeld was, werd duidelijk dat het foilen wereldwijd groeit, maar dat het nog worstelt met zaken als: structuur, veiligheid op het water, inclusiviteit en toegankelijkheid.
Talentontwikkeling
Pathways voor talentontwikkeling vormden een belangrijk onderwerp. Voor de meeste jonge zeilers is het Olympisch circuit nog steeds dé manier om zich competitief te ontwikkelen. Toch kiezen steeds meer talenten ervoor om dat pad over te slaan en zich volledig op foiling te richten. De jonge winnaar van Foiling Week – onder de 25 jaar en meer dan 200 dagen per jaar op het water – is hiervan het bewijs. Tegelijkertijd ontbreekt het nog aan voldoende high-level foiling events, zoals het circuit van wedstrijden voor olympische klassen, om structureel door te kunnen groeien.
Ook opvallend: de foiling community wordt geroemd om zijn openheid en bereidheid om kennis en data te delen – iets wat volgens aanwezige vertegenwoordigers van olympische teams steeds zeldzamer wordt in het Olympisch circuit. Dit leidt zelfs tot zorgen over het kunnen vullen van nationale selecties met talentvolle zeilers.
Waszp als opstapklasse
De Waszp-klasse werd tijdens het congres vaak genoemd als dé opstap naar het professionele foilen. In landen als het VK, Italië en Australië/Nieuw-Zeeland groeit de klasse gestaag. Klassemanager Martin Evans ziet ook kansen voor Nederland, al blijkt het lastig om een ‘Waszp movement’ van de grond te krijgen in Nederland en andere landen. Zijn advies: creëer eerst een kernvloot van minimaal 10 boten, betrek jonge Olympische zeilers, en organiseer doorstroom kansen voor ‘Olympische campagne drop-outs’.
Daarnaast benadrukten meerdere sprekers het belang van het opzetten van nationale foiling academies, zoals die in Italië en Zwitserland. Ook moeten wedstrijden begrijpelijker worden gemaakt voor publiek en pers – via betere visualisatie en storytelling – en de groei komt vooral uit kleine netwerken van enthousiaste zeilers die als ambassadeurs optreden.
SailGP als stabiele aantrekkelijke factor
Voor veel foilers is het SailGP-circuit aantrekkelijk. De regelmaat, het teamwerk en de financiële stabiliteit maken het interessant. Toch is de instap moeilijk, niet alleen door financiële barrières maar ook is ervaring nodig om veilig met snelle boten op een kleine baan te varen. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn simulatortrainingen, veiligheids en fysieke testen, waarmee nieuwe zeilers gecertificeerd kunnen worden. Dit biedt mogelijk een route voor nieuw talent om makkelijker door te stromen.
Aangezien er nog steeds veel onduidelijkheid is voor de toekomst van de 38e America’s Cup, werd hier weinig over gesproken. Wel was iedereen het erover eens dat die duidelijkheid snel moet komen en meer dan gewenst is.
Van gevoel naar data
Een andere rode draad was de toenemende rol van data en analyse. Foiling zeilers bewegen zich snel van het ‘gevoelstijdperk’ naar het ‘data (en analyse) tijdperk’. Performanceanalyse, boei- en startdetectie, en zelfs variatie in wedstrijdformats worden onder de loep genomen. Voor zeilers wordt het steeds belangrijker om performance en wedstrijden te analyseren met behulp van eigen data en van elkaar. Tegelijk klinkt de roep om een betere feedbackloop tussen zeilers en ontwerpers: alleen door intensieve samenwerking kan het materiaal verder worden geoptimaliseerd.
Foilen voor vrouwen en eSailers
Er moet volgens de deelnemers meer aandacht komen voor vrouwen in het foilen – zowel qua materiaalontwikkeling als opleidingsmogelijkheden. Daarnaast werd eSailing als kansrijk aangemerkt, vooral voor het aantrekken van nieuwe doelgroepen. De Zweedse eSailing-lead deelde ervaringen hoe eSailing in Zweden een brug vormt naar de fysieke zeilsport
Foilen staat op kantelpunt
Peter Burggraaf bestuurslid DutchSail en namens DutchSail aanwezig: “De algemene conclusie is dat het foilen op een kantelpunt staat. De energie en innovatiekracht zijn onmiskenbaar, maar zonder duidelijke routes, samenwerking en inclusiviteit blijven groei en professionalisering uit. Het congres bracht in elk geval de juiste mensen bij elkaar om daar verandering in te brengen. Wat ons betreft wordt het zeker vervolgd. DutchSail is onderdeel van dit internationale netwerk en we zullen ons zowel nationaal als internationaal met bovenstaande vraagstukken bezig blijven houden.”
Quotes andere deelnemers
Russell Coutts, CEO SailGP: "This first Foiling Sport Congress is important, it is important to get all together and discuss topics, so I think that is a great starting point."
Michele Marchesini, Italian Olympic Sailing Team Coach: "The Foiling Sport Congress is a sort of live laboratory on the state of the art of the discipline and a perfect window on the future of foiling."
Rodi Basso, Chief Executive Officer at E1 Series: "The Foiling Organization is a very important forum every time you need to put together ideas and synergies with different classes or different sports. We need to join forces in order to make sure that this will be the technology of the future."
Peter Rush, Communications Director The Ocean Race: "It's important to have something like The Foiling Organization to be a connector among all the different aspects of foiling."