Coach Catch (C)Up #4

 

In aanloop naar de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s tunen we op (on)regelmatige basis even in met de coaches van JAJO Team DutchSail om te checken hoe het ervoor staat. Vandaag – vrijdag 19 april – aflevering #4 met coaches Cas van Dongen en PieterJan Postma.

Cas welke update heb je voor ons?

“Ja, persoonlijk heb ik me de afgelopen drie weken voornamelijk beziggehouden met communicatie in de pre-start en in race situaties. Dat trainen we dan op de simulator. Het blijft gewoon heel gaaf om te zien wat er elke keer toch weer uit zo’n training dag op de simulator komt. Je zou verwachten dat het op gegeven moment wat minder wordt. Zeker omdat we al zoveel uren op de simulator gemaakt hebben maar dat is eigenlijk niet het geval. Het zeilen in van een boot als de AC40 zit zo vol met details dat we daar toch iedere keer weer progressie in blijven maken. En gelukkig maar.”

 

“Daarnaast leek het er even op dat we misschien een kleine kans hadden om in mei daadwerkelijk op een AC40 te gaan zeilen, dat blijkt uiteindelijk niet te lukken omdat er geen andere teams zijn die op dit moment hun AC40 willen verhuren. Je kan je voorstellen dat, dat bij de zeilers toch voor wat teleurstelling zorgt. Ook dat moet je dan als coaching staf managen en in goede banen proberen te leiden.”


AC40 varen
hoe zit het ook alweer?

IN HET KORT

Op dit moment zijn er wereldwijd een beperkt AC40’s die behoren allemaal toe aan de 6 America’s Cup teams, daarnaast heeft in ieder geval één onbekende particulier een boot en bezit Artemis Challenge een eigen boot. Dat is het Zweedse team voor de UniCredit Youth en Puig Women’s  America’s Cup.

De overige 5 ‘niet-America’s Cup teams’ hebben geen boot. Maar krijgen volgens het protocol straks in september respectievelijk oktober een aantal dagen om te trainen in een van de zes AC40’s van de organisatie. Deze vloot wordt samengesteld doordat ieder van de 6 America’s Cup teams dan hun AC40 moet inleveren bij de organisatie.


“Komende week gaan de mannen lekker de hele week naar buiten, het water op en uren maken in de 69F. Ook daar hebben we deze week wat extra voorbereidingstijd in gestoken om ervoor te zorgen dat ze ook daar het optimale uit kunnen halen. Dus we hebben doelen gezet en uitgebreid voor besproken hoe we die doelen willen behalen. Al met al weer drie nuttige weken op weg naar Barcelona. En ik denk echt dat we er met elkaar het maximale uithalen gezien de mogelijkheden en middelen die we hebben.”

PieterJan heb je nog een aanvulling?

“Afgelopen maandag hebben we ook weer een sessie met het gehele team gedaan met Management Drives. Dit was al onze derde sessie met hen en die blijken keer op keer erg waardevol. We racen straks met een snelheid tegen de 80 km/uur over het water en dat is heel hard. Dat brengt een hoop druk en misschien zelfs wel stress met zich mee. Om met die druk om te gaan, moeten we onze spanning kunnen reguleren. Daarom hebben we geoefend met verschillende methodes van ademhalingstrainingen en meditatie. Om de spanning te verhogen als deze te laag is of juist te verlagen als de spanning te hoog is. Dat reguleren doen we vanuit de verschillende profielen die we per zeiler in een eerdere sessie hebben vastgesteld. Belangrijk, want de regulatie is dus verschillend per persoon. Allemaal met als doel om een zo optimaal mogelijke arousal (spanningsniveau) te creeeren om tot optimale prestatie te komen.”