Team DutchSwan onder vlag DutchSail naar Italië in ClubSwan 36

 

Van 17 t/m 21 april neemt een jong Nederlands team onder de vlag van DutchSail deel aan de SWAN TUSCANY CHALLENGE in de ClubSwan36. Voor het team dat ingeschreven staat als Team DutchSwan is het event in Scarlino, Italië een unieke kans en hopelijk een eerste stap naar de SWAN ONE DESIGN WORLDS aan het einde van dit seizoen.

Initiatiefnemer en teamcaptain Valentijn Zoomers: “Ik zag een oproep voorbijkomen op Instagram wie er een keer in een ClubSwan 36 wilde zeilen. Daar heb ik op gereageerd, vervolgens ontstond al snel de mogelijkheid om niet alleen in de boot te zeilen maar ook daadwerkelijk aan de SWAN TUSCANY CHALLENGE deel te nemen, toen heb ik een team bij elkaar gezocht. Vanuit de DutchSail selectiedagen voor de Youth en Women’s America’s Cup kende ik Christiane (Walta red.) die heb ik toen als eerste gebeld en vervolgens hebben we samen met Lies (de Rouw red.) een team samengesteld met jonge talentvolle Nederlandse zeilers uit verschillende disciplines.”

Team DutchSwan
Het team bestaat uit de volgende jonge Nederlandse zeilers:

·      Valentijn Zoomers – 24 jaar

·      Christiane Walta – 22 jaar

·      Lies de Rouw – 22 jaar

·      Ted Huuskes – 23 jaar

·      Mees de Graaf – 23 jaar

·      Guus van der Vis – 22 jaar

·      Danique Bancken – 22 jaar

·      Florine Bramervaer – 23 jaar

·      Esther Hillebrand – 26 jaar

·      Nienke Mullink – 23 jaar

·      Ivo Polderman - 23 jaar

Zoomers vervolgt: “Alle zeilers waren direct enthousiast en zien het unieke karakter van deze mogelijkheid. Zonder dat ClubSwan deze boot beschikbaar zou stellen hadden wij hier als jonge Nederlandse zeilers namelijk niet aan mee kunnen doen. Er vaart in tegenstelling tot bij de ClubSwan 50 geen Nederlandse boot mee, sterker nog er is op dit moment voor zover wij weten zelfs geen enkele Nederlander die op een ClubSwan 36 vaart. Het niveau is ongelofelijk hoog, daar stroom je normaal gesproken niet zomaar in.”

Valentijn Zoomers

DutchSail ondersteunt campagne graag
Michiel van Dis – bestuurslid DutchSail: “Valentijn heeft ons als DutchSail al in een vroeg stadium aangehaakt. We waren eigenlijk direct enthousiast. Met een groot deel van deze zeilers hadden we al kennis gemaakt tijdens de selectie dagen voor de UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup, dus we weten wat ze kunnen. Daarnaast is de ClubSwan 36 een toonaangevende boot met een zeer goed georganiseerde klasse-organisatie en wedstrijden op top niveau. Zeker de professionaliteit en pro-activiteit waarmee deze jonge sporters de campagne aanpakken en zich inzetten om hun doelen te halen spreekt tot de verbeelding. Dat ondersteunen we dan ook graag met DutchSail en past goed bij onze ambitie. Het faciliteren van deelname aan niet-olympische professionele zeilwedstrijden.

Event onderdeel van serie
De SWAN TUSCANY CHALLENGE is onderdeel van de The NATIONS LEAGUE 2024 SWAN ONE DESIGN, deze wedstrijdserie bestaat uit in totaal vier events:

·      SWAN TUSCANY CHALLENGE, Scarlino, ITA - 17 t/m 21 april

·      SWAN BONIFACIO CHALLENGE, Bonifacio, FRA - 28 mei t/m 1 juni

·      SWAN SARDINIA CHALLENGE, Alghero, ITA – 25 t/m 29 juni

·      SWAN ONE DESIGN WORLDS, Palma de Mallorca, ESP – 23 t/m 27 oktober

 

Doelstelling van het Nederlandse team is om uiteindelijk aan alle vier de events deel te nemen. Daarvoor is het team nog wel op zoek naar sponsoring.  Teamcaptain Valentijn Zoomers: “Dit eerste event kunnen we varen mede dankzij de steun van DutchSail, we hebben vanuit de organisatie de mogelijkheid om ook aan de overige events uit de serie deel te nemen maar daarvoor zullen we als team nog wel de benodigde sponsoring moeten zien binnen te halen. We hopen dat dit lukt zodat we aan het einde van het seizoen goed voorbereidt aan de SWAN ONE DESIGN WORLDS mee kunnen doen.”

ClubSwan 36 foilende monohul
De ClubSwan 36 is een Fins zeiljacht gebouwd door Nautor Swan. De 11 meter lange monohull is 3,6 meter breed en kent een beweegbare C-vormige hydrofoil. De 132 m2 gennaker zorgt ervoor dat de ClubSwan 36 downwind snelheden tot wel 25 knopen kan behalen. De boot wordt gezeild door zeven zeilers die aan boord nauw met elkaar moeten communiceren en samenwerken.

Zoomers: “Het is een lastige boot om te varen, dus dat wordt een mooie uitdaging. Maar gelukkig hebben we van Peter van Niekerk en Arianne van de Loosdrecht al wel de nodige tips gekregen over hoe we de boot het beste kunnen varen en waar we op moeten letten.”

 
SWANBart Salemans