Team DutchSail – Janssen de Jong aan boord Sailing Holland’s Childhood 1 naar Stockholm

Dinsdag aan het begin van de middag heeft de V65 Childhood 1, de voormalige Team Brunel boot, vanuit Den Haag koers gezet naar het Zweedse Stockholm. Voor deze trip bestaat de crew naast vaste schipper Van Housselt uit een zestal zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong inclusief coach / co-schipper Pieter-Jan Postma. De verwachting is dat de boot rond het weekend aankomt in Zweden om eind volgende week terug te keren in thuishaven Den Haag. Voor een aantal zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong is de trip een eerste kennismaking met het off-shore zeilen. Doel van de trip is om als allround zeilers te groeien en tegelijkertijd als team nog verder te groeien onder extreme omstandigheden.

 

Groeien als individu en als team
Door de afgelasting van de Youth America’s Cup begin 2021, viel het doel voor de Team DutchSail – Janssen de Jong campagne even weg. Inmiddels heeft het team zicht op een alternatief evenement en een serie van vijf alternatieve grote evenementen. Waarover medio oktober meer duidelijkheid wordt verwacht. Tegelijkertijd is er wel ruimte ontstaan in het programma om letterlijk eens in een ander schuitje te stappen.

Coach Pieter-Jan Postma: “We hebben zicht op een alternatief evenement in de 69F, de foiling boot waarmee we nu ook vanuit Muiden trainen, dat zal begin volgend jaar zijn. Maar door het wegvallen van de Youth America’s Cup hebben we nu wel ruimte gekregen om ook andere dingen te doen in het programma. Uit eigen ervaring weet ik wat het voor de teamdynamiek doet om een dergelijke trip met bijbehorende verantwoordelijkheden mee te maken. Tegelijkertijd hebben een aantal zeilers uit het team ook de uitgesproken wens om mee te doen aan de Ocean Race in de toekomst. Voor hun is deze trip een ideale kennismaking met het oceaan zeilen. Het is fantastisch dat we deze kans en mogelijkheid krijgen van Sailing Holland.”

Sailing Holland
Sailing Holland was in 2014-15 en 2017-18 verantwoordelijk voor de Volvo Ocean Race campagnes van Team Brunel. Op dit moment is Sailing Holland eigenaar van de Childhood 1, de oude Team Brunel boot en voornemens om de boot in 2022 onder Nederlandse vlag aan de start te hebben bij de volgende Ocean Race. Daarnaast is Sailing Holland verantwoordelijk voor de operationele kant van de campagne van Team DutchSail – Janssen de Jong.

Ernst-Jan van Housselt, een van de vaste schippers van de Childhood 1, kijkt uit naar de samenwerking met de jonge groep zeilers. Van Housselt: “We zijn gister eigenlijk voor het eerst bij elkaar gekomen, wat je direct ziet is dat ze allemaal heel gretig zijn. Ze willen graag leren, pikken dingen goed op, zijn niet te beroerd om hard te werken en het gaat heel gestructureerd. De weersvoorspellingen zien er veelbelovend uit met behoorlijk wat wind dus ze mogen gelijk laten zien wat ze waard zijn. Gelukkig zit er genoeg ervaring bij met naast Pieter-Jan ook een Lars en in mindere mate Scipio die al weten hoe het werkt.”

Zeilers kijken uit naar trip
Voorafgaand aan de trip lieten de vijf geselecteerde zeilers weten uit te kijken naar de trip.

Robin Becker: “Het wordt mijn eerste trip met een dergelijk schip. Ik kom uit de kleinere bootjes, het Olympische zeilen. Nog niet eerder heb ik de kans gehad om op zee een meerdaagse trip te maken. Dat we deze mogelijkheid nu krijgen en zeker met dit team is geweldig. Deze ervaring zal ons als team zeker verder gaan helpen. We hebben straks gedeelde ervaringen.”

Cas van Dongen: “Voor iedere zeiler is de Ocean Race stiekem altijd een droom. Als je dan de kans krijgt om op zo’n manier ervaring op te doen dan moet je die pakken. Ik ken de verhalen, heb vaak genoeg gehoord hoe het leven aan boord is. Ik vind het heel gaaf dat we nu de kans krijgen om dat zelf te ervaren.” (Van Dongen zijn vader zeilde tweemaal de Whitbread Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race red.)

Ismene Usman: “Ik heb nog niet eerder een dergelijke zeiltocht gemaakt. Maar ik kijk er onwijs naar uit. Al sta ik er wel om bekend dat ik het snel koud heb, dus dat zal nog wel een uitdaging worden.”

Scipio Houtman: “In 2016 heb ik ook al een keer de mogelijkheid gehad om met een aantal talenten van het Watersportverbond op de toen nog Brunel te varen. Van Scheveningen naar Portugal. Nu gaan we de andere kant op. Ik weet een beetje wat ik kan verwachten. Tegelijkertijd zijn we vier jaar verder, heb ik meer ervaring en zal ik dus ook een andere rol met bijbehorende verantwoordelijkheden krijgen en moeten pakken. Wat dat betreft gaat deze etappe een nieuwe ervaring worden. Mijn grootste uitdaging zal zijn om niet te veel gewicht te verliezen. Op de vorige trip verloor ik volgens mij acht kilo.”

Lars van Stekelenborg: “Ik denk dat ik van ons team zo’n beetje de meeste ervaring heb. Ik heb al meerdere keren op verschillende van de acht V65’s gevaren. Mijn rol zal nu anders zijn. Ik zal mijn ervaring proberen zo veel mogelijk over te dragen. Zodat we als team beter worden.”

Rutger Vos: “De heen trip kan ik helaas niet meemaken omdat ik al andere zeilverplichtingen in het match racen had staan. Maar ik kan niet wachten om straks naar Stockholm af te reizen en daar weer met het team samen te zijn. Ik heb al vaker op de Childhood 1 gevaren dus ik weet wat ik kan verwachten, dat komt wel goed.”

Op onderstaande foto het team met v.l.n.r. EJ van Housselt, Scipio Houtman, Pieter-Jan Postma, Lars van Stekelenborg, Robin Becker, Eva Asbeek Brusse (niet aan boord deze etappe) , Ismene Usman en Cas van Dongen voor vertrek in Den Haag.

DutchSailV65-150900012.jpeg
YFGC21Bart Salemans