Team DutchSail – Janssen de Jong begonnen aan Act 3 Youth Foiling Gold Cup

Ter voorbereiding op de Grand Final van 1 tot 3 november

Zeilers Cas van Dongen, Ismene Usman, Scipio Houtman, Merle Louwinger en coach Pieter-Jan Postma zijn in Italië voor de apotheose van de Youth Foiling Gold Cup. Op Sardinië wacht Team DutchSail – Janssen de Jong de laatste twee evenementen van de campagne die bijna anderhalf jaar geleden begon met als doel de Youth Americas Cup. Door de Coronapandemie kwam deze wedstrijd in Nieuw-Zeeland echter te vervallen en werden de doelen bijgesteld richting de 69F-klasse, de spectaculaire toonaangevende foilende monohull boot. Door de winst in maart en augustus van dit jaar bij Act 1 en Act 2 is het Nederlandse team al verzekerd van een plaats in de Grand Final van 1 t/m 3 november. De deze week begonnen Act 3 gebruikt het team dan ook ter voorbereiding op deze Grand Final.

 

Team DutchSail – Janssen de Jong goed van start in Act 3
Vrijdag, na de tweede van in totaal vijf kwalificatiedagen van Act 3, gaat het Nederlandse team voorlopig aan de leiding. De nummer één van de kwalificatie plaatst zich direct voor de finals van Act 3 op 29, 30 en 31 oktober. De overige acht deelnemers strijden in de knock-out fase voor de overige vijf tickets.

Klassement na dag 2
1. Team DutchSail - Janssen de Jong - 46.5 punten
2. Young Azzurra - 38 punten
3. Team France - 36 punten

Zie gehele klassement hier.

Van Dongen wil in topvorm naar Grand Final
Stuurman Cas van Dongen:“We staan er goed voor. De starts zijn goed en we gaan lekker rond de baan. Maar we gebruiken dit evenement, net zoals de gewonnen GrandPrix 4.2 eerder deze maand, om de laatste puntjes op de ï te zetten. Natuurlijk willen we hier bovenin meevaren maar als dat niet lukt en we verschijnen straks wel in topvorm bij de Grand Final dan ben ik ook tevreden.”

Team DutchSail - Janssen de Jong tijdens de GP 4.2

Laatste twee startbewijzen voor Grand Final
Vier van de negen aan Act 3 deelnemende teams zijn al geplaatst voor de Grand Final. Naast Team DutchSail – Janssen de Jong zijn dat Young Azzurra (ITA), Team France (FRA), Okalys Youth Project (SWI).

Van Dongen: “De overige vijf teams strijden hier om de laatste twee tickets voor de Grand Final. Naar de concurrentie kijkend verwacht ik nog wel wat van de Duitsers en de Argentijnen dit evenement.”

Ontwikkeling als team en individu staat voorop
Coach Pieter-Jan Postma: “Het is heel mooi om de ontwikkeling te zien, van het team als geheel maar zeker ook van de verschillende individuen. We zijn in staat om de leercurve stijgend te houden. Wij werken naar een piek toe, de Grand Final. Daar moeten we op ons best zijn. Maar die laatste stappen kosten heel veel energie. Waar je in het begin relatief makkelijk grote stappen maakt, kost het nu heel veel energie om kleine stapjes te maken. Maar dit zijn wel heel belangrijke stapjes, deze stappen moeten ervoor zorgen dat we straks beter zijn dan de rest. Dat de zeilers iedere dag in staat zijn om die focus te houden, te groeien vanuit een positieve grondhouding en op een constructieve manier daar heb ik groot respect voor.”

Schema Youth Foiling Gold Cup

Act 3

  • 21 t/m 25 oktober = kwalificatie

  • 26 t/m 28 oktober = knock out

  • 29 t/m 31 oktober = finals

 Grand Final

  • 1 t/m 3 november

 
YFGC21Bart Salemans