Zesmaal winst voor Team DutchSail - Janssen de Jong in finale Act 3 Youth Foiling Gold Cup

 

Team DutchSail – Janssen de Jong vliegt zaterdag opnieuw zesmaal naar de overwinning. Ook vrijdag wist het Nederlandse team alle drie de wedstrijden te winnen waardoor ze nu op een riante voorsprong staan in het algemeen klassement van de Youth Foiling Gold Cup Act 3. Het team leek zaterdag oppermachtig en kwam op één wat mindere start, waarna de eerste boei als tweede werd gerond, nauwelijks in de problemen. Zondag valt de beslissing voor Act 3. Aansluitend wacht van 1 t/m 3 november de Youth Foiling Gold Cup Grand Final, het hoofddoel voor Team DutchSail - Janssen de Jong.

Foto: Sailing Energy

Ismene Usman, flight controller en vandaag in de eerste vier van de zes races aan boord, was na afloop trots op de geleverde teamprestatie. Usman: “Het waren marginale condities vandaag, er stond niet heel veel wind. Dat betekent dat je heel soepel en rustig door de boot moet bewegen. Iedere beweging heeft direct gevolg op de manier vliegen over het water. Je ziet dat ons dat goed lukt en dat we daar dan ook het verschil maken. Als iedereen vliegt gaan we niet heel veel harder, maar het lukt ons keer op keer om op de foil te blijven. Te blijven vliegen, als de concurrentie maar even van de foil afschiet en het water raakt verliezen ze veel snelheid en lopen wij uit. Dat zie je vandaag een aantal keer gebeuren.”

Dat de positie van flight controller niet alleen technisch is, maar ook fysiek behoorlijk wat van de zeilers vraagt is bekend. Met het oog op de wedstrijden die nog komen gaan besloot coach Postma om Usman na de vierde race van de dag dan ook te wisselen voor Merle Louwinger.

Merle Louwinger: “Ik heb de afgelopen maanden onwijs veel geleerd van het team en het was lekker om vandaag in de finale in actie te kunnen komen. Er zit weinig tijd tussen de wedstrijden. Dus het was echt een kwestie van aan boord stappen, snel de benodigde informatie over de baan, wind en golven krijgen van de boys (Cas van Dongen en Scipio Houtman red.) en racen! Dan is het heerlijk dat het lukt en we de dag met alleen maar overwinningen kunnen afsluiten.”

Ondanks de op het oog makkelijke overwinning, zou het scoreboard journalistiek zijn om te spreken over een walk-over. Coach Pieter-Jan Postma: “We staan er inderdaad heel goed voor, dat is zeker zo en moeten we ook niet ontkennen. En er moeten gekke dingen gebeuren willen we de leidende positie in het klassement nog weggeven. Tegelijkertijd zien we dat de concurrentie met de race sterker en sterker wordt, vooral in de breedte. Waren het aan het begin van het seizoen, tijdens Act 1 en 2, eigenlijk nog alleen de Italianen van Young Azzurra die er dichtbij zaten. Inmiddels mengen de Fransen en Argentijnen zich ook steeds nadrukkelijker van voren. We kunnen niet verslappen en moeten ervoor blijven zorgen dat we iedere race fit en in de beste vorm mogelijk aan de start verschijnen.”

Foto: Sailing Energy

ALGEMEEN KLASSEMENT NA DAG 2 YFGC - ACT 3

  1. Team DutchSail - Janssen de Jong - 54 punten

  2. Team France - 37 punten

  3. Team Argentina - 37 punten

  4. Young Azzurra - 30 punten

  5. Equal Sailing - 16 punten

  6. Katana Sailing Team - 14 punten

YOUTH FOILING GOLD CUP GRAND FINAL
Aansluitend aan de finale van Act 3 zeilt het Nederlandse team de Youth Foiling Gold Cup Grand Final. Dit event van 1 t/m 3 november is voor Team DutchSail – Janssen de Jong het hoofddoel van dit seizoen.

Foto: Sailing Energy

 
YFGC21Bart Salemans