De zomer van Team ROST II

 

Het Rotterdam Offshore Sailing Team wordt gezeild door jongeren. Coach Gerdjan Poortman ziet het team als opleiding en opstart naar het professionele wedstrijdzeilen.

Wegens de pandemie kon het team niet meedoen aan de Round the Island wedstrijd en Cowes – st. Malo. Het Verenigd Koninkrijk hanteerde maatregelen waardoor Nederlanders niet konden inreizen. Deze evenementen waren ingepland als training voor de Fastnet. Hierdoor werd het moeilijk om vooraf lokale data op te halen. Maar al gauw werd een nieuwe planning gemaakt. Een extra offshore training werd ingepland, en doordat Frans Hinfelaar mee aan boord was, kon het team op het gebied van trim veel leren. De ‘peels’ (wisselingen van de voorzeilen) konden nog eens geoefend worden, het wachtsysteem werd geperfectioneerd en er werd geëxperimenteerd met de juiste offshore voeding. Hierna begon het aftellen voor de Rolex Fastnet race.

Fastnet
Begin augustus vertrok ROST II met de van Uden Ker46 eindelijk naar Cherbourg in Frankrijk, om vanuit daar naar Cowes te varen voor de start van de Fastnet. De route van de Fastnet werd dit jaar voor het eerst sinds lange tijd veranderd; de finish werd verplaatst van Plymouth naar Cherbourg. Het team had vooraf nog wat uitdagingen door een elektrische kortsluiting vaart en het afvallen van een teamlid. Helaas stopte deze onheil niet. Meer dan 400 boten deden mee aan de race. Met 30 knopen wind tegen en stroom mee waren het pittige omstandigheden. ROST II startte in de IRC Z klasse, als kleinste boot van de vloot. De Ker46 lag samen met indrukwekkende andere boten op de startlijn, zoals de Skorpios (ClubSwan 125ft), de Rambler 88 (Canting keel Sloop), I love Poland (een Volvo 70) en Sailing Poland (een Volvo 65). Als kleinste van de vloot was het startplan simpel: uit de buurt blijven van de grotere boten en rustig starten. Toch kon het team een mooie start kans niet laten liggen. Dit resulteerde in een wereldstart; als eerste over de lijn! De Rambler 88 liep echter met grote snelheid in op het team en zorgde voor enige hinder.

foto door Paul Wyeth

foto: Paul Wyeth

De route van de de Fastnet loopt de Solent uit, onder de kust van Engeland door naar het westen, langs de Isles of Scilly, om de Fastnet Rock onder de Ierse kust en dan terug naar Chebourgh, Frankrijk. In totaal is dit ongeveer 700 NM, en de verwachting was dat ROST II hier iets meer dan vier dagen over zou doen. Bij het uitvaren van de Solent moeten alle boten langs de geduchte ‘Needles’. Dit stuk kenmerkt zich door harde vlagen en grote golven. Deze golven bleken funest voor de schokbreker in de boeg van de boot. Na een buitengewoon hoge en steile golf, raakte deze los van het frame. Het team heeft nog even geprobeerd door te zeilen, maar met nog 24 uur opkruisen te gaan, was het niet veilig om door te varen. Het moeilijke besluit werd genomen om de race te staken en de boot en bemanning in veiligheid te brengen.

NK
In anderhalf week tijd moest de boot gerepareerd worden voor het Nederlands kampioenschap in Breskens. Na hard werken was de boot net op tijd klaar. Op de donderdag kon iedereen nog net even wennen aan zijn inshore posities, en op de vrijdag startte de Breskens sailing week met de coastal wedstrijd. De baan van de coastal werd pas een half uur voor de start bekend gemaakt, en werd een uitdaging met rakken van soms maar 10 minuten lang. Als tacticus had het team Lobke Berkhout te gast, vers uit de Olympische spelen in Tokyo. “Goed om te zien hoe een ieder zijn taak kent en door ontwikkeld in het wedstrijdritme. Dit is terug te zien in de resultaten.” Aldus Lobke. Op de laatste dag van het evenement werden er twee eerste plekken gevaren, waardoor het team als tweede finishte.

Kieler Woche
In Kiel werd het team versterkt door een andere olympische zeiler, Pim van Vugt. Tijdens de laatste training in de Kieler baai brak één van de runners uit de mast. De runners zijn de achter verstaging van de mast en worden gebruikt om het grootzeil beter te trimmen. Het rondje varen was direct afgelopen en eenmaal terug in de haven van Kiel is het team met man en macht aan het werk gegaan om een carbon en rigging specialist te vinden. Een werf net achter de sluizen van het Kielerkanaal kon gelukkig helpen. Op de dag van de eerste wedstrijden werd de boot naar Knierim Yachtbau gebracht om de mast zo snel mogelijk te repareren. Als een klein geluk bij een ongeluk stond er die dag te weinig wind om wedstrijden te varen, waardoor er geen wedstrijden gemist zijn. De weinig wind blijf gedurende het hele event, waardoor maar vier wedstrijden gevaren zijn. Overal is ROST II geëindigd op de tweede plek, achter de Duitse concurrent Halbtrocken en tevens wereldkampioen, een Mills 45.

“Tijdens de laatste training in de Kieler baai brak één van de runners uit de mast.”

Resumé
Na deze veel bewogen zomer is de van Uden Ker46 veilig thuis gebracht in de haven van Scheveningen. Tijdens de wintermaanden heeft het team de tijd om de boot de nodige liefde te geven en op te knappen voor aankomend jaar. Er is veel geleerd deze zomer over trimmen, navigeren, tactiek, het team en wedstrijden in competitieve velden. "Maar we hebben vooral geleerd om tegenslagen te incasseren, accepteren en door te gaan’ spreekt Laurien Waller. "Materiaal pech is nou eenmaal onderdeel van de sport, maar hier mee omgaan en niet opgeven ook." Ondanks de tegenslagen heeft ROST II een goede zomer achter de rug. De twee tweede plekken laten zien dat het team op de goede weg is. Volgend jaar gaat het team voor de winst!