TEAM DUTCHSAIL – JANSSEN DE JONG VLIEGEND VAN START IN FINALE ACT 3

 

Team DutchSail – Janssen de Jong kende vrijdag een vliegende start op de eerste finale dag van de Youth Foiling Gold Cup - Act 3. Het Nederlandse team wist alle drie de wedstrijden te winnen en leidt daarmee het algemeen klassement na de eerste van in totaal drie finale dagen.

Coach Pieter Jan Postma: “Waar de andere acht teams in de knock-out series nog moesten strijden om de laatste vijf tickets voor finals hadden wij ons eerder deze week al direct gekwalificeerd voor de finale dagen. Daardoor hebben we de afgelopen dagen en ook vanmorgen niet gevaren. Het is dan altijd even afwachten hoe dat uitpakt. Maar de zeilers zijn wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd! Ze waren fris en scherp en stonden er direct.”


Stuurman Cas van Dongen was bij terugkomst op de kant in het Italiaanse Cagliari tevreden. Van Dongen: “Ja, dit is gewoon heel lekker beginnen aan de finale! Drie wedstrijden varen en er drie winnen. Daar zijn we heel blij mee.”

 

Scipio Houtman, zeiltrimmer van Team DutchSail – Janssen de Jong, was naast de resultaten vooral ook content met de manier waarop gestart was. Houtman: “Het doel vandaag was goed starten. Dat hebben we echt goed uitgevoerd. We winnen de start drie keer en komen drie keer als eerste aan bij de boei. In de derde race hadden we het daarna nog heel even lastig toen de Argentijnen bij de finish heel dichtbij kwamen, maar ook die overwinning trokken we over de streep.”

Met nog twee finale dagen en een veranderend weersysteem op komst is er echter nog niks beslist. Opnieuw Houtman: “Het weer gaat vanaf morgen een beetje veranderen. Volgens mij krijgen we wat regen en zelfs storm geloof ik. Het is interessant om te zien wat dat gaat worden. Er is in ieder geval voldoende wind voorspelt, zeker voor de zondag. Dus daar kijk ik wel echt naar uit, het worden ongetwijfeld nog een paar mooie potten. We realiseren ons dat we scherp moeten blijven. We moeten het race per race bekijken en nog zoveel mogelijk proberen te leren richting de Grand Final.”

Dat het klassement er maar zo heel anders uit kan zien bleek vrijdagmorgen in de afsluitende knock-out serie. Toen één van de deelnemende teams maar liefst acht strafpunten kreeg in één wedstrijd. Met de wetenschap dat de gehele top vier momenteel binnnen zes punten staat wachten de deelnemende teams nog twee spannende finale dagen.

Klassement  - FINALS - DAY 1/3

  1. DutchSail - Janssen de Jong - 18.0

  2. Young Azzurra - 12.0

  3. Team France - 12.0

  4. Team Argentina - 12.0

  5. Equal Sailing - 8.0

  6. Katana Sailing Team - 3.0

Aansluitend aan de finale van Act 3 zeilt het Nederlandse team de Youth Foiling Gold Cup Grand Final. Dit event van 1 t/m 3 november is voor Team DutchSail – Janssen de Jong het hoofddoel van dit seizoen.

Foto: Sailing Energy

 
YFGC21Bart Salemans