Extreme condities kenmerken eerste dag Youth Foiling Gold Cup Grand Final

 

Op de eerste van in totaal drie wedstrijddagen kregen de zes deelnemende teams te maken met zeer uitdagende omstandigheden. Na een lange ochtend wachten, met veel regen en nauwelijks wind, wist het race comité er aan het einde van de middag twee wedstrijden uit te persen. Wedstrijden die gevaren werden in opnieuw regen, een onstuimige zee en een inmiddels aangetrokken wind, met uitschieters tot maar liefst 30 knopen. Team DutchSail – Janssen de Jong zeilde daarin naar een vierde en een derde plaats en vindt zichzelf na de eerste dag terug op de derde plaats in het algemeen klassement.

Foto: Sailing Energy

Coach Pieter – Jan Postma: “Vandaag was een lastige dag. We hadden te maken met vijf tot dertig knopen wind. Heel erg vlagerig en hij kwam letterlijk overal vandaan. Daarnaast dreef er veel rommel in het water, van takken en waterplanten tot zelfs een hele kinderwagen. Het was dus extra goed opletten en een kwestie van overleven. Uiteindelijk hebben we twee wedstrijden gehad waarin op een team na, alle teams volgens mij wel een of meerdere keren zijn omgeslagen, ook wij. Overall staan we na deze eerste dag derde. Niet optimaal, tegelijkertijd houden we de rust en richten we ons op het proces. Morgen wacht er weer een nieuwe dag en is het een kwestie van alle zeilen bijzetten.”

Scoringsysteem Grand Final
Voor de Grand Final heeft de organisatie het scoring systeem aangepast. Dit betekent dat het klassement over dag 1 en het klassement over dag 2 in de eindscore allebei eenmaal tellen. Op de laatste dag, dag 3 worden er vervolgens maximaal drie wedstrijden gevaren. De eerste wedstrijd van dag 3 telt éénmaal mee, de tweede wedstrijd telt tweemaal mee en de laatste wedstrijd van de dag telt maar liefst vier keer mee.

Klassement na de eerste dag van de Grand Final

1.     Team Okalys Youth Project

2.     Young Azzurra

3.      Team DutchSail – Janssen de Jong

4.      Team France

5.      Team Argentina

6.      Equal Sailing

Team DutchSail - Janssen de Jong in de witte boot.
Foto: Sailing Energy,

 
YFGC21Bart Salemans