Team DutchSail - Janssen de Jong meet zich met America's Cup zeilers en Olympisch kampioenen

 

Met de winst vorige week in de Grand Final van de Youth Foiling Gold Cup plaatste Team DutchSail – Janssen de Jong zich voor het 69F Pro Cup van 12 tot 14 november. In dit driedaagse evenement neemt het jonge Nederlandse team het op tegen Olympisch kampioenen en America’s Cup zeilers. De Pro Cup bestaat uit twee dagen fleet racing, waar een ranglijst uit komt. Een ranglijst die de basis vormt voor een reeks match races op zondag. De finale dag waarin de deelnemers het dus in een één tegen één format tegen elkaar opnemen om de overall winnaar te bepalen. Het evenement aan de noordkant van Sicily is een initiatief van Checco Bruni, de stuurman van het Lunna Rossa Prada Pirelli America’s Cup team en zijn yachtclub Circolo Velico Sferracavello.

Naast Checco Brunni verschijnen de goudenmedaillewinnaars van Tokio in de 49er: Dylan Fletcher en in de Nacra17: Ruggero Tita aan de start. Dit drietal wordt gecomplementeerd door Phil Robertson, SailGP-stuurman en wereldkampioen match racen, Tamara Echegoyen goudenmedaillewinnares in London 2012 en meervoudig kampioen in de 49erFX en Cas van Dongen de stuurman van Team DutchSail – Janssen de Jong.

Onwijze opportunity
Voor de jonge Nederlandse zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong is de deelname een droom die uitkomt. Maar ook eentje die wordt aangegrepen om nog verder te groeien.

Flight controller Ismene Usman. “We zijn super enthousiast dat we de kans hebben gekregen om tegen zulke grote namen te mogen racen. Daar gaan we nu van genieten en tegelijkertijd proberen we om zo goed mogelijk te zeilen”

Mainsail trimmer Scipio Houtman: “Ik denk dat we nog behoorlijk ontspannen zijn. We zien dit als een onwijze opportunity. Zowel om te racen tegen deze helden van de sport als om onze match race skills te verbeteren”

Van Dongen geniet iedere dag
Voor de jonge Nederlandse zeilers is de deelname aan het Pro Event de kers op de taart van een lange campagne. Van Dongen: “We benaderen het heel serieus, maar we genieten ook. Ik leef echt mijn best denkbare leven op dit moment. We hebben als team net zeven weken met fulltime zeilen achter de rug. Dat is fantastisch. We hebben de laatste evenementen die we gevaren hebben allemaal gewonnen, dus ja we staan er goed voor. De andere teams hier proberen ons in de favorietenrol te drukken, maar wij zien dat toch anders. In onze ogen zijn zij de favoriet.”

Scipio Houtman: “Het match racen gaat dit evenement uiteindelijk beslissen. Daarin staan we zondag tegen professionals die al aan het match racen waren voordat wij geboren waren. We kunnen dit event dus niets verliezen. Het feit dat we hier mee doen is al pure winst. Wij zijn de underdog hier.”

Coach Bes vervangt Postma
Coach Pieter-Jan Postma is wegens verplichtingen met de VO65 oceaan racer niet aanwezig en wordt vervangen door Annemiek Bes. Stuurman Cas van Dongen: “Ik ben blij dat we de expertise van Annemiek dit event kunnen gebruiken. Ze heeft een heleboel match race ervaring, met name in de kleinere boten. Dat helpt ons enorm om ons voor te bereiden op de verschillende scenario’s die zich op het water voor kunnen doen. Tegelijkertijd brengt ze een nieuwe energie mee naar het team.”

TEAM BRUNI
Checco Bruni
Lorenzo Bianchini
Pierluigi de Felice

TEAM TITA
Ruggero Tita
Lorenzo Franceschini
Simone Salvà

TEAM DutchSail - Janssen de Jong
Cas Van Dongen 
Scipio Houtman 
Ismene Usman 

 TEAM FLETCHER
Dylan Fletcher
Stuart Bithell
Jacopo Plazzi Marzotto

TEAM ECHEGOYEN
Tamara Echegoyen
Margherita Zanuso
Paula Barceló

TEAM ROBERTSON
Phil Robertson
Neil Hunter
Umberto Molineris

Hoe Team DutchSail - Janssen de Jong vorige week de Youth Foiling Gold Cup Grand Final won zie je in de video hieronder.

 
YFGC21Bart Salemans