Team DutchSail - Janssen de Jong wint 69F Pro Cup

 

De zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong hebben zondag in het Italiaanse Sferracavallo de 69F Pro Cup gewonnen. Cas van Dongen, Scipio Houtman en Ismene Usman rekende in de finale, die volgens een match race format werd gevaren, achtereenvolgens af met de Italiaan Ruggero Tita (Tokyo goud in de Nacra17) en de Brit Dylan Fletcher (Tokyo goud in de 49er). Voor de jonge Nederlandse zeilers is de winst op dit event een droom die uitkomt.

Kers op de taart
Ismene Usman: “Ik ben gewoon super blij. We zijn vandaag begonnen met een open mind. Wisten niet heel goed wat we van het match racen moesten verwachtten. Ik denk dat we echt heel trots mogen zijn op wat en hoe we het hebben gedaan. Dit event was echt de kers op de taart van een heel mooi jaar, van een fantastische campagne die we in de zomer van 2020 zijn begonnen met een tiental jonge Nederlandse zeilers. Wat een project!”

Grootheden van de zeilsport
Team DutchSail – Janssen de Jong verzekerde zich vorige week als winnaar van de Youth Foiling Gold Cup van het laatste ticket voor het Pro Cup event. In het Pro Cup evenement namen Cas van Dongen, Scipio Houtman en Ismene Usman het op tegen een vijftal teams geschipperd door toonaangevende zeilers als Checco Brunni (stuurman Luna Prada Rossa in de laatste America’s Cup), Phil Robertson (SailGP stuurman) en Olympisch kampioenen Echegoyen (2012), Tita (2020) en Fletcher(2020).


Scipio Houtman: “Het was een waanzinnige kans en eer dat we tegen deze grootheden van de zeilsport konden varen. We hebben de afgelopen dagen dan ook echt onwijs veel geleerd van ze. De manier waarop ze zo’n evenement benaderen. Het is ongelofelijk inspirerend om de professionaliteit waarmee die zeilers hier te werk gaan van dichtbij te mogen beleven.”

“Tegelijkertijd hebben zij natuurlijk onwijs veel ervaring. Iets wat je direct terugziet op het water. Kleine foutjes worden meteen afgestraft, bijna nog voordat je zelf realiseert dat je de fout maakt. Vooral voor en tijdens de start. Positionering is zo belangrijk tegen deze toppers. En daar kunnen en moeten we nog beter in worden met het oog op de toekomst.”

“Maar voor nu zijn we vooral heel erg blij met deze overwinning, trots op onszelf en dankbaar voor iedereen die deze campagne heeft mogelijk gemaakt. DutchSail, Janssen de Jong onze hoofdsponsor, de clubs de KNZRV en KRZV De Maas en de hele mooie groep van andere partners en suppliers. We weten dat jullie ons ongelofelijk steunen. We krijgen veel berichtjes en succes wensen en dat geeft ons keer op keer een enorme boost. Die steun en betrokkenheid heeft ervoor gezorgd dat we het verschil hebben kunnen maken in deze campagne. Dat we een eigen boot hadden. Dat we heel goed konden trainen. Dat we op trainingskamp konden en dat we altijd een goede coach hadden. Daar zijn we als team iedereen echt onwijs dankbaar voor.”

Memorabel moment
Cas van Dongen: “Dit is een geweldig moment, ik zou het zelfs memorabel willen noemen. We hebben ons zo goed staande gehouden met deze ervaren mannen op de startlijn. We hebben drie van de vier pre-starts weten te winnen. En ook op de baan, na het startschot waren we eigenlijk continu sneller en slimmer. We hebben de overwinning vandaag naar mijn idee onwijs verdient.”

“Ik zal dit echt nooit meer vergeten, ik ben super trots op het hele team, op iedereen die hier niet is maar die wel geholpen heeft. Het is echt helemaal top. We gaan het vanavond hier nog even vieren en dan komen we lekker naar Nederland toe, naar huis.”

 
YFGC21Bart Salemans