Van de Voorzitter: het jaar 2023

 

Voorwoord

DutchSail faciliteert campagnes voor talentvolle zeiljeugd om zich zowel in het offshore zeilen als in foiling te ontwikkelen. In dit bericht een overzicht van het afgelopen jaar en een vooruitblik op 2024 voor beide ontwikkelingslijnen.

 

Offshore

Tijdens de Ocean Race Sprint Cup nam het jeugdige team JAJO met de VO65 deel, mede door inzet van DutchSail. Het was een race tegen de klok, maar we zijn trots op onze Nederlandse deelname. Samenwerken is key en dat bleek nu ook weer. De start van de race in januari in Alicante was een prachtig evenement met vele partners georganiseerd door Sailing Holland. Het team legde beslag op de tweede plek tijdens de eerste leg van Alicante naar de Cape Verde. Tussen leg een en twee bezochten de zeilers enkele JAJO relaties in de Caribbean. Het tweede leg dat een paar maanden later van Aarhus naar Scheveningen gevaren werd, finishte het team als derde. Op thuisbasis, in Scheveningen, wonnen ze de in-port race. Wellicht was u erbij. DutchSail organiseerde samen met de Koninklijke Marine en het Loodswezen twee prachtige vaartochten op de Zr.Ms. Luymes tijdens de finish van leg 2 en de start van leg 3. Totaal namen ca 120 relaties van DutchSail hieraan deel.

 

Bij de laatste lange etappe naar Genua kwam de Nederlandse boot als tweede binnen en greep team JAJO overall de zilveren beker. De laatste in-port race voor de kust van Genua werd ook weer gewonnen.

De samenwerking van team JAJO met DutchSail en Deltares tijdens de Ocean Race Sprint Cup leverde goede navigatievoorspellingen op met name in de Straat van Gibraltar. Hierdoor kan het onderzoek naar getijdenstromingen weer een update krijgen.

 

Na de Ocean Race Sprint Cup zeilde team JAJO in de VO65 succesvol in de legendarische Fastnet Race, waarbij weer gebruik werd gemaakt van de Deltares stromingsmodellen. De navigator aan boord rapporteerde: “Voor ons was het grootste verschil ten opzichte van de voor ons te verkrijgen commerciële stromingsbestanden dat de data, welke we van Deltares via DutchSail kregen, veel beter leek te kloppen rond deze verschillende kapen.”  

Naast de Ocean Race was DutchSail net als voorgaande jaren partner van het Rotterdam Offshore Sailing Team  (ROST)  in het kader van talentontwikkeling  voor offshore zeilen. Afgelopen seizoen was de start van de derde lichting ROST Talenten. Dit seizoen stond in het teken van het kennismaken met het zeilen van het schip de KER46 en het leren zeilen met 14 mensen aan boord. Het seizoen is erg goed verlopen en het team heeft kunnen afsluiten met de Titel "Nederlands Kampioen IRC 1".

 

Foiling

De introductie van het foilen in het wereldwijde zeilen gaf een doorbraak in het enthousiasmeren van de jeugd, iets waar elke sport organisatie en sponsors naar op zoek zijn. De DutchSail ontwikkelingslijn voor talenten loopt via de foiling WASZP (éénpersoons boot) en de foiling 69F (driepersoons boot) naar de foiling America's Cup voor de jeugd (Youth America’s Cup) en voor het eerst in de geschiedenis ook voor vrouwen (Women’s America’s Cup). Deze worden gehouden in september en oktober 2024 in Barcelona en gezeild in de vier-persoons AC40.

 

DutchSail heeft in 2023 dankzij partners 6 Waszpen kunnen huren van de importeur Sail Center en een aanhanger aangeschaft voor vervoer. De boten zijn aangeboden aan alle grote jeugd zeilverenigingen in Nederland. Vanuit Muiden en Rotterdam is er gevaren. Naar schatting hebben zo’n 80-100 jongeren, kennis gemaakt met de Waszp. Verder heeft DutchSail in mei in Medemblik de Eurocup georganiseerd. Dit was een groot succes met deelnemers uit zeven landen vanuit Italie tot Noorwegen. De Nederlandse deelname was met de DutchSail Waszpen goed.

De Waszpen zijn ook gebruikt, samen met de 69F campagnes, voor en door de selectie van de WAC - YAC.

Team DutchSail heeft ook deelgenomen aan de eerste European Dream Cup. Een nieuw initiatief van de EU via het Erasmus Sportprogramma voor jeugd tot en met 18 , gericht op thema’s als inclusiviteit, persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid. Hiervoor had Dutchsail een team geselecteerd van 6 jeugdzeilers en 2 coaches (Merle en Cas). Er werd gezeild in de 69F wat voor de deelnemers voor de eerste keer was. Voor de puntentelling werd buiten het zeilen ook naar de andere thema’s gekeken. Het evenement vond plaats op het Gardameer in Gargnano en is gewonnen door het Dutchsail jeugd team.

 

Nadat DutchSail zich november 2022 had aangemeld bij de organisatie van de America’s Cup om mee te doen met teams aan de Youth (YAC) en Womens (WAC) America’s Cup 2024 in Barcelona, kwam begin februari het officiële bericht dat Nederland via DutchSail was geselecteerd als één van de 6 nieuwe landen. Dit was met name mogelijk omdat onze vaste partner JAJO een belangrijke financiële bijdrage had toegezegd. Kort daarop zijn de coaches Pieter Jan Postma en Annemiek Bes aangesteld (later ook Cas van Dongen) en kon de simulator voor de AC40 worden besteld. Deze is eind augustus geleverd.

 

De eerste Women’s Foiling Gold Cup werd in september gevaren in de 69F. Het was de eerste keer in aanloop naar de Puig Women’s America’s Cup dat de afvaardigingen van de verschillende deelnemers het tegen elkaar opnamen.

Tijdens de in gebruik name van de simulator door de CEO van JAJO was ook de bekendmaking van de selectie van 12 zeil(st)ers voor WAC-YAC campagne. Deze was op 26 september bij onze partner van der Zwan in Scheveningen. Er waren ca. 65 aanwezigen waaronder de zeilers en (potentiële) partners. Tijdens de maanden na deze bijeenkomst groeit het enthousiasme om partner te zijn in de WAC-YAC campagne snel en hebben twee grote anonieme partners zich bij de campagne aangesloten.

Tegelijk zijn intensieve trainingen gestart (in ploegendienst) op de simulator. Dankzij Van der Zwan en het Koninklijk Watersportverbond werd er binnen het gebouw van het Verbond een aparte kamer gebouwd rondom de simulator, waardoor de zeilers ongestoord en verwarmd kunnen blijven trainen.

 

2024

Het is de bedoeling dat het Waszp programma volgend jaar verder geprofessionaliseerd wordt en binnen de reguliere zeil agenda’s (klassen) een plekje gaat krijgen. Na de boten in 2023 te hebben gehuurd, willen we de boten in eigendom krijgen zodat de kosten omlaag kunnen. Om dit te kunnen financieren zijn we op zoek naar boot sponsors die één of meerdere boten zouden willen aanschaffen. De boten komen dan in onderhoud en gebruik bij DutchSail. De Eurocup staat ook voor 2024 weer op het programma

Aan de internationale 69F campagnes zullen we zoveel mogelijk weer meedoen, enerzijds als training voor de America Cup teams en anderzijds om weer nieuwe jeugd ervaring te laten opdoen met het foiling varen in 3- persoons boten.

 

Een groot deel van de 2024 activiteiten zal in het kader zijn van de eerste Nederlandse deelname aan de America’s Cup voor Vrouwen (WAC) en de jeugd (YAC) in september en oktober 2024. Op het programma staan diverse bijeenkomsten voor onze partners in de campagne, zoals avond sessies op de simulator, teamzeilen in Muiden in de J70 boten en uiteraard bezoeken aan Barcelona in september en oktober tijdens de diverse America’s Cup campagnes.

In de huidige wintermaanden zal ook getraind worden in de 69F op het water in Barcelona.

 

In 2024 maakt het ROST team de volgende stap in het offshore zeilen en zal er gewerkt worden aan het automatiseren van de handelingen aan boord zodat vervolgens stap drie gezet kan worden en dat is om de top performance uit boot en team te halen. Het Rost Project heeft nu al 5 professionele zeilers weten te leveren en veel van de andere zeilers zijn veel en graag geziene bemanningsleden op Nederlandse en internationale schepen. 

 

Kennis en Innovatie

35 jonge zeilers namen in mei deel aan een MARIN foiling theorie sessie met uitleg over hydraulica en aerodynamica en eerste ervaringen van varen op een simulator. Gezien de grote belangstelling zal deze sessie in het voorjaar van 2024 nogmaals worden georganiseerd.

 

In het kader van Life Science en Safety kregen crew leden van team JAJO in de Ocean Race van DutchSail partner Erasmus MC een gecertificeerde Medical Nautical training. Voor 2024 zijn we van plan dit voor de ROST talenten te herhalen.

Tevens vindt er met de Koninklijke Marine overleg plaats om bij het Mariniers Opleidingscentrum te onderzoeken of onze zeilers de vereiste veiligheidstrainingen kunnen doen in Den Helder bij de opleiding voor de duikers van de mariniers.

 

Met de partners van de “TKI Ocean Race en Ocean Sustainability” is overeenstemming om een verlenging van de overeenkomst met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) te tekenen. De Stichting New York – Rotterdam is als nieuwe partner toegetreden. Deze Stichting heeft als doel een Oceaan oversteek te roeien met als goed doel het Erasmus MC Sophia Ziekenhuis.

Zowel team JAJO in de Ocean Race Sprint Cup als team ROST hebben duidelijk voordeel gehad met de nauwkeurige stroomvoorspellingen van onze partner Deltares. In het kader van Sustainability worden de modellen aan de hand van metingen aan boord van de aan Dutchsail gerelateerde wedstrijdjachten en aan boord van de werkschepen van onze maritieme partners ook steeds verbeterd. Vervolgens worden deze modellen gebruikt bij klimaatvoorspellingen en stormvloed voorspellingen.

 

Op 14 juni organiseerde DutchSail samen met Topsector Water & Maritiem en Gemeente Den Haag de Ocean & North Sea Summit in het World Forum in Den Haag. Twaalf publieke en private partners en kennisinstellingen droegen bij aan een succesvolle bijeenkomst met meer dan 350 deelnemers, welke werd geopend door de Minister Harbers van I & W. De kruisbestuiving van expertise tussen wetenschappers, zeilers, commerciële partners en jongeren lijkt telkens weer een magische mix. (voor verslag: zie …)

 

Kortom, het was een mooi, succesvol en druk jaar.

 

Namens het gehele DutchSail team wens ik u goede feestdagen en een voorspoedig en gezond 2024 met mooi zeilweer,

Hans Huis in ’t Veld,

Voorzitter Stichting DutchSail

 

Veel dank voor al onze partners, welke onze activiteiten in 2023 hebben mogelijk gemaakt, namelijk:

DutchSail partners: JAJO, van der Zwan, Watersportverbond, KNZ&RV Muiden, KR&ZV De Maas, DAMEN, Koninklijke Marine, Sailing Holland, Seadis, Red2Green , Koffie Partners, Lingosto, M2 Real Estate, MUSTO, NOVA Yachting , Over Engh Vastgoed, Rijswaard, Schouten Zekerheid, Sailing Holland, Steengoed, Uijthoven, ROST en Kennisinstellingen: Deltares, MARIN, Erasmus MC en WUR Marien.

 

Specifiek voor de Ocean & NorthSea Summit: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Z-Holland, Gemeente Den Haag, Allseas, DAMEN, JAJO, Teijin-Aramid, Van Oord, Watersportverbond, Deltares, MARIN en WUR Marien.