Wedstrijdschema Louis Vuitton 37th America’s Cup bekend

 

Team DutchSail voor het eerst in actie op
17 september 2024

De organisatie van de Louis Vuitton 37th America’s Cup heeft afgelopen week het definitieve programma bekendgemaakt. Het evenement in Barcelona begint officieel op 22 Augustus 2024, hoogtepunt is de afsluitende Louis Vuitton 37th America’s Cup Match van 12 tot 21 oktober. Waarin de winnaar van de Louis Vuitton Cup: de challenger het op neemt tegen titelverdediger Emirates Team New Zealand. Tegelijkertijd is ook het schema voor de trainingen en wedstrijden van de Youth en Puig Women’s America’s Cup regatta’s bekend gemaakt. Het Nederlandse Team DutchSail neemt hieraan deel op inschrijving van de KNZ&RV en KR&ZV De Maas.

© Alex Carabi / America's Cup

De belangrijkste race data voor het Nederlandse Team DutchSail:

·      Youth America’s Cup: 17 – 26 september 2024

·      Puig Women’s America’s Cup: 5 – 13 oktober 2024

Het race- en trainingsschema voor de Youth en Puig Women’s America’s Cup verloopt volgens eenzelfde format. Zo zijn er voorafgaand aan de daadwerkelijke racedagen zes trainingsdagen, waarvan op twee dagen er een Practice Day zal zijn met oefenwedstrijden. Tussen de trainings- en racedagen staat er een onderhoud dag voor de AC40’s, de boten waarmee wordt gevaren, op het programma.

De racedagen zelf bestaan in eerste instantie uit twee poules van zes boten die ieder een acht races tellende openingsserie varen. De indeling van de poules is op basis van de achtergrond van het team. Zo zal poule A bestaan uit America’s Cup Teams en bestaat poule B uit de zogeheten ‘invited’ teams, waaronder Nederland.

  
Na de openingsserie komen de drie beste teams van iedere poule samen om in een vier races tellende wedstrijdserie te beslissen welke twee teams van iedere oorspronkelijke poule het beste zijn. Deze twee boten nemen het vervolgens in één match race wedstrijd tegen elkaar op. De winnaar van deze alles beslissende wedstrijd mag zich de uiteindelijke winnaar van de Youth dan wel Puig Women’s America’s Cup mag noemen.

Door deze opzet staat de finale om de Youth America’s Cup nu gepland tussen Race 1 en 2 van de Louis Vuitton Cup Final op donderdag 26 september 2024. De finale om de Puig Women’s America’s Cup staat gepland tussen Race 3 en 4 van de Louis Vuitton 37th America’s Cup op zondag 13 oktober 2024.

Grant Dalton - CEO of Emirates Team New Zealand and America’s Cup Events (ACE) | © SailingShots By Maria Muiña / 37AC

“Door deze planning zorgen we voor een maximale en wereldwijde bekendheid voor onze jeugd- en damesfinalisten.” aldus Grant Dalton CEO van Emirates Team New Zealand en het organiserende America’s Cup Events (ACE). “Het zal voor de teams in beide categorieën een zeer zware regatta worden om te winnen. Waarbij de teams op het volledige scala aan racedisciplines tot het uiterste zullen worden getest. Het is een spannend maar veeleisend format dat ontworpen is om de atleten maximaal te testen. De winnaars in beide categorieën worden op deze manier naar het wereldtoneel gekatapulteerd en in de teams zullen we zeker toekomstige legends van America’s Cup voor het eerst in actie zien komen.”

Lees meer over het volledige programma van de Louis Vuitton 37th America’s Cup.


UPDATE TEAM DUTCHSAIL

“Met nog 235 dagen te gaan tot het startsignaal van de eerste Youth America’s Cup wedstrijd zijn we als Team DutchSail in volle voorbereiding. Afgelopen twee weken zaten drie jongens van het Youth team in Barcelona om daar onder leiding van coach Cas van Dongen vlieguren te maken in de 69F. Over twee weken gaan er drie dames van het Women’s team naar Barcelona om hetzelfde te doen. Nu zitten we midden in een blok van twee weken fulltime simulator trainingen op onze teambase bij het Watersportverbond in Den Haag. Dit is een gecombineerd blok met het Youth en Women’s team, inclusief de meeste van onze zeilers die ook Olympisch actief zijn.” Aldus Sander van der Borch vanuit DutchSail operationeel verantwoordelijk voor de campagnes.

De vrouwen van Team DutchSail in de simulator met vlnr. Odile van Aanholt, Maxime Jonker, Ismene Usman, Annette Duetz met op de achtergrond Carlo Huisman en Arianne van de Loosdrecht.

Van der Borch vervolgt: “We proberen deze blokken extra waarden te geven door er ook verschillende experts bij te betrekken. Zo hadden we deze week een tweede video-call met Glenn Ashby, niet alleen tweevoudig America’s Cup winnaar (‘10 – ‘17) maar ook een erkend multihull-specialist en nog steeds nauw betrokken bij Emirates Team New Zealand. Dat zijn super waardevolle momenten voor de zeilers, waar ze veel uithalen. Daarnaast hebben we voor deze periode van simulator trainingen tweevoudig America’s Cup winnaar Carlo Huisman (‘17 – ‘21) erbij als expert en worden we ook op het gebied van data ondersteund door experts als Jolbert van Dijk en Dirk-Jan Korpershoek. Dus de campagne staat, de coaching staf en de zeilers zijn bekend. We hebben een hele mooie groep partners om ons heen verzameld, zowel bedrijven als enkele particuliere supporters, die de campagne mogelijk maken. Tegelijkertijd is er bij dit soort campagnes altijd nog ruimte voor extra partijen die bij willen en kunnen dragen. Dus geïnteresseerde partijen mogen zich zeker melden.”

Valt er dan niets meer te wensen voor Team DutchSail op weg naar Barcelona? “Natuurlijk wil je altijd meer. Maar er staat echt een mooie en sportief sterke campagne. Gebouwd rond de simulator, die we gelukkig al vroeg konden aanschaffen door onze partner van het eerste uur JAJO. De grootste uitdaging die we op dit moment hebben is dat we heel graag nog in een AC40 zouden willen varen voordat het evenement in september daadwerkelijk begint. Op dit moment hebben we helaas nog geen boot gevonden die daar ook beschikbaar voor is. Als we die AC40 wel vinden dan is het vervolgens afhankelijk van budgetten, verzekeringen en ook de beschikbaarheid van onze zeilers of het haalbaar is.”