DutchSail teams zeilen 69F Events ter voorbereiding op Youth en Women’s America’s Cup

 

Met nog ruim een jaar te gaan zijn de voorbereidingen voor de Youth America’s Cup en Women’s America’s Cup al in volle gang. Zo is een gedeelte van beide Nederlandse selecties, DutchSail heeft zowel een team ingeschreven bij de jeugd als bij de vrouwen, deze weken neergestreken aan de oevers van het Italiaanse Gardameer om uren te maken op de foilende 69F’s. Zo kwamen afgelopen week Paul Hameeteman, Eliott Savelon en Ismene Usman in actie tijdens Act 4 van de Youth Foiling Gold Cup. Deze week is het de beurt aan Annemiek Bekkering, Arianne van de Loosdrecht en opnieuw Ismene Usman in de 69F Women Foiling Gold Cup.

Postma: uren maken is key

Coach Pieter-Jan Postma die samen met Annemieke Bes en Cas van Dongen, allebei de teams begeleidt in Italië is duidelijk over het doel van het trainingskamp. Postma: “We moeten uren maken, dat is key. Als team met elkaar in de boot maar ook zeker op foilende boten. Op een foilende boot gaat alles minimaal een factor twee sneller dan in een niet foilende boot. De zeilers moeten daar echt aan leren wennen, dat betekent namelijk ook dat je twee keer zo snel een beslissing moet nemen en moet handelen. Daarnaast zetten we deze periode vol in op onze communicatie als team en op het creëren van een bepaalde team cultuur gericht op groei. Omdat te bewerkstelligen stelt ieder zich open, durft ieder eerlijk te zijn en elkaar verder te helpen.”

 

Coach Annemieke Bes vult haar collega aan: “We werken nu nog met een selectie van een vierentwintig zeilers, deze groep willen we in de komende maand terugbrengen naar twaalf zeilers. We zijn nu hier met deze zeilers aan de slag, maar tegelijkertijd zijn er atleten bezig in Nederland om zich fysiek te verbeteren of zich voor te bereiden door simulaties op de computer te doen. Daarnaast hebben we volgende week in Nederland een week matchrace trainingen gepland staan. We gaan met vijftien zeilers verdeelt over vijf teams een week matchracen.”

Het DutchSail - JAJO team in actie tijdens de YFGC Act 4 met Paul Hameeteman, Eliott Savelon en Ismene Usman. Foto: Martina Orsini / 69F

Youth
Postma vervolgt: “Met het DutchSail - JAJO Youth team hebben we ons tijdens Act 2 in mei al weten kwalificeren voor de Youth Foiling Gold Cup Grand Finale. Afgelopen week was het resultaat op het water dan ook ondergeschikt aan het proces en de learningcurve van het team en de individuen binnen het team. Dat we het weekend in de silverfleet eindigde vind ik helemaal niet belangrijk. Ik kijk naar de ontwikkeling en zie welke individuele aspecten er afgelopen week beter zijn gegaan. Dat is belangrijk en daar zijn we blij mee.”

Links: Annemiek Bekkering, rechts: Arianne van de Loosdrecht
Foto: Kevin Rio / 69F Media

Women’s
Opnieuw Postma: “Met de dames zijn we nu een aantal dagen aan het varen hier. Dat doen we onder meer samen met de vrouwen van de Nieuw-Zeelandse inschrijving. Een goede graadmeter om te kijken waar we staan.”

Bes: “Zo zitten bijvoorbeeld tweevoudig wereldkampioen 49erFX Annemiek Bekkering en winnaar van The Ocean Race VO65 Sprint Cup Arianne van de Loosdrecht hier samen in de boot. Dat is olympisch zeilen en grote boten zeilen wat samen komt. Heel verschillende achtergronden, maar die samenwerking gaat gelukkig goed en lijkt echt te werken.”

Postma: “De komende drie dagen (donderdag, vrijdag, zaterdag red.) varen we kwalificaties en dan wacht zondag de finale van deze eerste Women Foiling Gold Cup. Met de dames willen we dit weekend graag in de buurt van het podium komen, als dat lukt kunnen we denk ik tevreden zijn.” 

Women Foiling Gold Cup 2023 - Gargnano - Lake Garda

Deelnemers:

  • VMG Racing - NZL

  • Women’s AC Team Germany - GER

  • Team Canada Women’s America’s Cup Team - CAN

  • SOCIETA’ VELICA DI BARCOLA E GRIGNANO - ITA

  • Team Australia Challenge - AUS

  • Team DutchSail JAJO - NED

  • American Magic 1 - USA

  • American Magic 2 - USA

  • Orient Express Racing Team - FRA

  • Team PROFAND SPAIN - ESP

Uitslagen en klassement: 69fsailing.com