Sterke prestatie DutchSail Women’s team in eerste Women’s Foiling Gold Cup.

 

Annemiek Bekkering, Arianne van de Loosdrecht en Ismene Usman zijn afgelopen week als vierde geëindigd bij de eerste editie van de Women’s Foiling Gold Cup. Het team ingeschreven als Team DutchSail JAJO stond zaterdag, na drie dagen kwalificaties, op de eerste plaats in het algemeen klassement van de tien deelnemende teams. Zondag op de finale dag, waar de zes beste deelnemers weer met nulpunten aan de dag begonnen, moesten de Nederlandse dames uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. De Women’s Foiling Gold Cup werd gevaren in de 69F en het was de eerste keer in aanloop naar de Puig Women’s America’s Cup dat afvaardigingen van de verschillende deelnemers het tegen elkaar opnamen.

Tevreden coach

‘We willen graag in de buurt van het podium komen’ aldus coach Pieter-Jan Postma voorafgaand aan het event. Na afloop was Postma dan ook meer dan tevreden: “Met winst in de kwalificatieseries en een vierde plaats op zondag hebben de dames het hier in een onwijs sterk veld fantastisch gedaan. We winnen hier 80% van de races.”

 

Collega coach Annemieke Bes vult aan: “Deze prestatie is echt knap, de meeste Women’s America’s Cup teams waren hier vertegenwoordigd met hun sterkste zeilers. Dit is het allerhoogste niveau. Er zijn teams die van de winter twee maanden op de 69F hebben getraind. Wij hebben een andere route gekozen en maken hier, zeker in de eerste drie dagen, het verschil door alles net wat sneller of beter te doen.”

Opnieuw Postma: “Met name de communicatie aan boord was uitzonderlijk goed. We hebben er in deze campagne voor gekozen om te proberen om zaken slimmer te organiseren en een aantal shortcuts te pakken in het leerproces. Met als doel om zodoende zo snel mogelijk een zo hoog mogelijk niveau te halen. Dat lukt en dat is gaaf maar ook belangrijk, helemaal met het oog op hoe we ook de rest van de campagne naar volgend jaar willen inrichten.”

“Uiteindelijk pakt het op zondag in non-foiling condities met slechts 3 tot 5 knopen wind dan zo uit dat we vierde worden, prima.”

Enthousiaste zeilers
Voor Annemiek Bekkering, Arianne van de Loosdrecht en Ismene Usman was het de eerste keer dat ze samen als team in actie kwamen. Bekkering is tweevoudig wereldkampioen in de 49erFX en pakte in Tokio het Olympisch brons, Van de Loosdrecht zeilt voornamelijk grote boten en won recent nog The Ocean Race VO65 Sprint Cup en Usman focuste zich de laatste drie voornamelijk op de 69F. Hun verschillende zeilachtergronden bleken geen probleem te zijn om snel een team te worden en te presteren.

Ismene Usman: “Het was cool om met drie verschillende achtergronden samen in een boot te varen en te zien hoe het dan toch samen komt.”


Arianne van de Loosdrecht: “Als team hebben we met zijn drieën een megagrote leercurve doorgemaakt. Daarnaast is het echt gaaf dat er zo veel teams bij elkaar waren die mee gaan doen aan de Puig Women’s America’s Cup. Het niveau was daardoor hoog en er waren zoveel goede zeilers. Dat we dan zo weten te presteren zorgt er ook zeker voor dat we alle drie trots zijn op deze vierde plaats.”

Selectie Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup gaan door

Met nog een jaar te gaan tot de Puig Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup zijn de voorbereidingen voor het Nederlandse team dus in volle gang. Op dit moment maken er van de 60 aangemelde atleten nog 24 onderdeel uit van de gecombineerde DutchSail selectie voor beide events. Eind van deze maand wordt de selectie teruggebracht tot een groep van in totaal twaalf zeilers.

Postma: “We zijn nu zo’n vijf maanden bezig met de selecties. Zo trainen we bijvoorbeeld ook de rest van de week weer met een groep van 15 zeilers specifiek op het match racen. Een belangrijk aspect straks in de finale van de Cup. Daarnaast staan er verschillende andere testen op het programma deze maand om straks te komen tot de beste twaalf zeilers die het namens Nederland mogen gaan opnemen binnen de Women’s en Youth America’s Cup.”

Uitslag Women Foiling Gold Cup 2023

1.     VMG Racing - NZL

2.     Team Profand Spain - ESP

3.     Societa Velica Barcola e Grignano - ITA

4.     Team DutchSail JAJO - NED

5.     American Magic 1 – USA

6.     American Magic 2 - USA

7.     Women’s AC Team Germany - GER

8.     Team Australia Challenge - AUS

9.     Orient Express Racing Team - FRA

10.  Team Canada Women’s Cup Team - CAN