Coach Catch (C)Up #1

 

In aanloop naar de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s Cup tunen we op (on)regelmatige basis even in met de coaches van Team DutchSail om te checken hoe het ervoor staat.

Vandaag – dinsdag 20 februari – aflevering #1 met coaches PieterJan Postma vanuit Den Haag en Cas van Dongen vanuit Barcelona.

PieterJan je zit in Den Haag wat zijn jullie aan het doen?

"Goedemorgen, dat klopt. We zitten bij het Nationaal Topcentrum van het Watersportverbond waar we onze teambase hebben met de AC40 simulator. We draaien hier afgelopen en deze week een programma met de mannen zeilers aangevuld met dames op de simulator. Het zijn lange maar zeer efficiënte dagen. De focus ligt daarin op de communicatie aan boord tijdens het varen. Dus wie zegt wanneer wat en hoe vinden we daar in de juiste balans. Zodat we de boot optimaal kunnen laten foilen maar ook de juiste informatie hebben van wat er buiten de boot gebeurt. Zodat we aan boord over de juiste informatie beschikken om beslissingen te kunnen nemen.”

Hoe doe je dat en hoe bepaal je wat er wel en niet gezegd wordt?

"Dat is een kwestie van heel veel oefenen, uitproberen en vervolgens kritisch evalueren. Om het kwartier hebben we een gezamenlijke objectieve evaluatie. Dat zorgt voor een scherp proces van het collectief bewustzijn. De uitkomsten daarvan leggen we vast in ons ‘playbook’.”

Dat klinkt mooi, maar ook behoorlijk abstract, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

"Iedere beslissing en manoeuvre kunnen we volledig opsplitsen in allemaal losse stukjes en stapjes. Doordat nu in kaart te brengen en uit te schrijven kunnen we ervoor zorgen dat het automatisme worden. Deze automatismen kunnen we vervolgens trainen waardoor we op het moment dat we straks buiten varen, kunnen focussen op het varen zelf in plaats van wie welke informatie wanneer nodig heeft.”

Elliot Savelon en Paul Hameeteman in de simulator. - © DutchSail

Cas, hoe is het in Barcelona?

"Goed. Het is heel gaaf om hier te zijn en te kunnen varen. De America’s Cup leeft hier echt al. Je voelt de vibe zeker in het havengebied. En op het water is het helemaal bijzonder, we trainen daar gewoon tussen de AC40’s.”

Wat zijn jullie aan het doen en met wie ben je daar?

"We hebben hier net een trainingsblok afgesloten met de dames in de 69F. Het was een mooi trainingsblok waarin we maar liefst 8 dagen fulltime hebben kunnen zeilen. Ismene en Arianne hebben de hele periode gedaan. Maxime en Willemijn waren er ook allebei een halve periode en hebben elkaar eigenlijk afgewisseld. Het laatste weekend was Annemieke (Bes red.) er daarnaast ook nog bij.”

Wat hebben jullie gedaan?

"We hebben een heel allround programma gedraaid. Begrip voor elkaar tijdens het varen en leren welke uitdagingen en beperkingen de verschillende posities aan boord met zich meebrengen was een van onze focus doelen dit trainingskamp.”

Tevreden?

"Ik denk dat we daarin grote stappen hebben gezet. Zo hebben alle dames op de verschillende posities aan boord gevaren. Wat echt belangrijk is, want zo hebben ze niet alleen ervaring op de verschillende posities aan boord maar ontstaat er ook een veel beter begrip voor de ander als die op de bewuste positie zit. Daarbij hebben we heel specifiek getraind op efficiënte en oplossingsgerichte communicatie, zowel tijdens als na het varen.”

"Aan boord is dat natuurlijk heel logisch. Maar in deze campagne wordt communicatie ook buiten de boot en met name na afloop van het zeilen heel belangrijk. De debrief wordt straks als we in de AC40 varen extreem belangrijk. We hebben weinig tijd en willen wel zoveel mogelijk progressie kunnen boeken. We proberen nu alvast te weten en uit te proberen wat we moeten delen maar ook hoe je dat deelt en heel belangrijk hoe je informatie ontvangt. Want dat zijn zaken die voor iedereen ook weer anders zijn. Al met al een hele goede en nuttige week, die zeker smaakt naar meer.”

Vlnr. Arianne van de Loosdrecht, Maxime Jonker en Ismene Usman - © DutchSail