Coach Catch (C)Up #2

 

In aanloop naar de UniCredit Youth America’s Cup en de Puig Women’s America’s Cup tunen we op (on)regelmatige basis even in met de coaches van Team DutchSail om te checken hoe het ervoor staat.

Vandaag – dinsdag 12 maart – aflevering #2 met Cas van Dongen en Annemieke Bes.

Cas, het trainingskamp in Barcelona zit erop praat ons even bij. Hoe was het en met wie waren jullie daar?
“Het is een heel mooi trainingskamp geweest in Barcelona in de 69F. We waren met een gemixt team in Spanje bestaande uit Paul, Aleksandr, Eliott, Ismene en Arianne. Het was erg mooi om op deze manier met elkaar te kunnen trainen na de twee eerdere trainingskampen deze winter waarin we echt een verdeling hadden tussen de vrouwen en de jeugd. Daarnaast hebben we veel samengedaan met het Franse Groupe Atlantic.”

Waar hebben jullie op getraind?
“De focus lag vooral op racing en op de starts. Dan gaat het dus veel om communicatie en het hebben van een racing mindset. Daarnaast hebben we behoorlijk veel gematchraced tegen de Fransen. Hopelijk plukken we daar straks de vruchten van als we de finale halen. Want de finale gaat beslist worden in één op één matchrace.”
 
“De samenwerking met de Fransen is best wel bijzonder omdat we in de afgelopen twee jaar juist veel tegen elkaar hebben gezeild in het 69F circuit. We waren echt elkaars concurrenten. En om dan nu met elkaar te trainen, samen te werken en dingen met elkaar te delen dat is leuk en nieuw. Zij doen niet mee aan de UniCredit Youth en Puig Women’s America’s Cup. Maar zijn in de 69F wel echt absolute top.”

Een tevreden coach dus?
“Al met al denk ik dat we als Team DutchSail zeker terug kunnen kijken op een heel mooi en intensief trainingskamp. Hiermee zitten de winter trainingskampen in Barcelona in de 69F erop. Terugkijkend zie ik als coach veel ontwikkeling bij de individuele zeilers en ook als team. Dat maakt met trots en belooft veel voor wat nog komen gaat.”

Annemieke, deze twee weken ligt de focus op de trainingen in de simulator. Hoe staat het ervoor?
“We zitten inderdaad weer in de simulator bij het NTC van het Watersportverbond in Den Haag. Deze week ligt de focus echt op de data-analyse. Dat doen we zoals al eerder genoemd met behulp van DirkJan Korpershoek en Jolbert van Dijk. Waarbij we deze week Jolbert van Dijk ook echt een paar dagen in-house hebben om optimaal stappen te kunnen zetten.”

Data-analyse, dat klinkt veel belovend maar wat moeten we ons erbij voorstellen?
“Alle dingen die we de afgelopen periode getest en geprobeerd hebben die proberen we deze week eigenlijk samen te brengen en te verbeteren. Alles waarvan we op gevoel denken dat we er goed in zijn en waarvan we denken dat we het snel kunnen. Dat gooien we nu in de data-analyse om het te verifiëren en om er hopelijk ook weer nieuwe dingen uit te kunnen leren.”

Heel concreet komt het erop neer dat we kunnen beoordelen of een manoeuvre niet alleen goed maar zelfs optimaal is uitgevoerd. Dat maakt het varen op de simulator dus super interessant en brengt ook veel nieuwe details naar boven. We zijn pas twee dagen onderweg maar hebben alweer zoveel nieuwe inzichten.”

Wie zijn er allemaal aan het trainen in de simulator op dit moment?
“Deze week zijn we begonnen met een wat kleiner clubje door andere verplichtingen van verschillende zeilers, zo zaten onze WK-gangers Odile, Annette en Bart bijvoorbeeld nog in Lanzarote. Waar Odile en Annette de wereldtitel pakte en Bart een zilveren medaille mee naar huis mocht nemen. Maar in de loop van deze en begin volgende week haakt iedereen weer aan. Zodat we begin volgende week weer zo goed als voltallig zijn.