Team JAJO DutchSail begint aan YFGC Grand Final

In Barcelona begint Team JAJO DutchSail donderdag 2 november aan de Grand Final van de Youth Foiling Gold. Team JAJO DutchSail bestaat voor deze seizoen afsluiter in de 69F klasse uit Paul Hameeteman, Ismene Usman, Eliott Savelon en Aleksandr Moliakov a.

Team JAJO DutchSail met vlnr. Ismene Usman, Eliott Savelon en Paul Hameeteman.
Foto: Oscar Torveo / 69F

In totaal verschijnen er tijdens de YFGC Grand Final acht teams aan de start. Deze acht teams varen donderdag en vrijdag tegen elkaar om te bepalen welke zes teams op zaterdag en zondag de daadwerkelijke finals gaan varen. Ondanks dat Team JAJO DutchSail de vorige twee edities van de Grand Final won tempert coach PieterJan Postma de verwachtingen.

Postma: “We moeten reëel zijn en kunnen ons zelf daarom momenteel niet als titelfavoriet bestempelen. We varen in een andere samenstelling dan de afgelopen twee jaar en hebben dit seizoen ook duidelijk voor een andere aanpak gekozen. Ons hele programma dit seizoen staat in het teken van de Youth America’s Cup en Puig Women’s America’s Cup. Dat betekent dat we dit jaar niet alleen veel minder uren hebben gemaakt in de 69F en minder events hebben gevaren. Maar ook dat we vaker in andere samenstellingen hebben gevaren. Natuurlijk willen we graag meedoen om de medailles, maar dat is geen doel op zich.”

 

Postma vervolgt: “We hebben duidelijke doelen per persoon gemaakt voor de komende dagen. Als team willen we daarnaast graag doorbouwen richting de Youth America’s Cup. We willen zorgen dat de communicatie heel erg goed loopt. Communicatie gaat om zoals wij dat noemen: ‘painting-the-picture ‘. Dus goed vooruitkijken naar wat gaat er gebeuren en hoe kunnen of moeten wij daar vervolgens op reageren. Daar willen we als team weer een goede stap in zetten. Daarnaast weten we dat in de 69F zeker in dit veld, waarin de verschillen klein zijn, bootsnelheid zal uitbetalen.”

Foto: Oscar Torveo / 69F media

Drie titelkanshebbers

Gevraagd naar wie het Nederlandse team dan als kanshebbers voor de titel ziet is Eliott Savelon duidelijk: “Er zijn drie teams die eigenlijk alles hebben gevaren dit seizoen en ook veel gewonnen dat is het team van Antiguan en Barbuda: Rum Runners; het Franse Groupe Atlantic Sailing Team en Team Ocean Vivo uit het Verenigd Koninkrijk.” Ismene Usman vult aan: “De eerste twee hebben een eigen boot en de derde hebben het hele seizoen een eigen boot gehuurd.”

 

Meer nog dan de andere teams zal het weer mogelijk de grootste uitdager worden. Postma: “Voor de komende vier dagen wordt er heel veel wind verwacht met vlagen tot wel 40 – 45 knopen, maar een nog grotere uitdaging gaat de swell zijn. Er worden golven verwacht van wel 3 meter en dat maakt het foilen een behoorlijke uitdaging zo niet onmogelijk. Hoe het weer het toernooi gaat bepalen dat weten we ook nog niet. We verwachten in de loop van de ochtend een update vanuit de wedstrijdleider. Voor nu is het daar wachten op.”

 

Usman: “Hoe dan ook zullen het waarschijnlijk maar relatief korte windows worden waarin we kunnen varen en racen. Wij moeten zorgen dat we er dan staan en er klaar voor zijn. Wij hebben er in ieder geval onwijs veel zin in.”


Uitslagen en klassement
Check de event website: 
https://69fsailing.com/yfgc-2023-final-barcelona-results/ 

Met de klok mee van linksboven naar linksonder: Paul Hameeteman, Eliott Savelon, Ismene Usman en Aleksandr Moliakov.
Foto: Sander van der Borch